Sărbătoarea la români parcă nu-i sărbătoare fără cozonacul auriu și bine dospit!
[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat”]
- 400 grame făină albă
- 2 ouă
- 150 grame zahăr
- 100 grame unt
- jumătate de linguriță de sare
- 30 grame drojdie
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- coajă de lămâie rasă
- 250 mililitri lapte
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru umplutură”]
- 300 grame nucă
- 100 mililitri lapte
- 100 grame zahăr
- zahăr vanilat
- esență de rom
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Nucile se macină și se amestecă bine cu zahărul, zahărul vanilat și esența de rom. Se adaugă laptele. Se obține o compoziție cremoasă, nu lichidă.
- Aluatul dospit se întinde într-o foaie groasă de 2-3 centimetri. Punem umplutura pe suprafața foii și apoi o rulăm.
- Tapetăm o tavă cu unt și hârtie de copt și așezăm cozonacul în ea. Lăsăm cozonacul la dospit aproximativ 60 de minute, apoi îl ungem cu un gălbenuș amestecat cu 2-3 linguri de lapte și îl pudrăm cu zahăr.
- Coacem cozonacul aproximativ 45-50 de minute.
- Poftă bună!
[/directions]
Mulțumim Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari pentru această rețetă tradițională!