Rețeta „zamei” de boane cu prune uscate vine din Țara Oltului. Pentru ea aveți nevoie și de ceapă roșie, care-i musai să fie de Făgăraș.
Cuvântul „boană” a fost împrumutat cu siguranță de la sași, pentru că Bohne înseamnă „boabă” în limba germană.
„Fâsoiul se păstrează pentru iarnă uscat păstăi: prima dată îl crăpi, pui sare pe el și îl lași aşa de pe o zi pe alta. Îl pui la soare, la uscat, vreo patru zile și-i gata. Când faci mâncare, îl lași o țâr la înmuiat în apă călduţă”, te învață gospodinele din Racovița.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 200 grame fasole boabe
- 200 grame fasole păstăi uscate
- 100 grame morcovi
- 2 cepe roşii de Făgăraş
- o rădăcină de pătrunjel
- un ardei
- un ou
- 50 grame prune uscate
- 200 ml bulion
- lapte
- făină
- apă
- tarhon
- oțet
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Fasolea boabe se pune în apă rece la fiert, iar când se înfierbântă apa se adaugă fasolea păstăi și celelalte legume curățate și tăiate cubulețe. Se sărează după gust.
- Când ciorba e fiartă, separat se face un rântaş din făină, apă şi bulion, care se adaugă peste ciorbă. Tot acum se pun și prunele uscate, pentru a da un gust acrişor.
- Se mai lasă zece minute la fiert şi apoi se drege cu oul amestecat cu lapte.
- La final se pun tarhon și oţet.
[/directions]