Zamă de boane cu prune uscate

Zamă de boane cu prune uscate

Rețeta „zamei” de boane cu prune uscate vine din Țara Oltului. Pentru ea aveți nevoie și de ceapă roșie, care-i musai să fie de Făgăraș.

Cuvântul „boană” a fost împrumutat cu siguranță de la sași, pentru că Bohne înseamnă „boabă” în limba germană.

„Fâsoiul se păstrează pentru iarnă uscat păstăi: prima dată îl crăpi, pui sare pe el și îl lași aşa de pe o zi pe alta. Îl pui la soare, la uscat, vreo patru zile și-i gata. Când faci mâncare, îl lași o țâr la înmuiat în apă călduţă”, te învață gospodinele din Racovița.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 200 grame fasole boabe
  • 200 grame fasole păstăi uscate
  • 100 grame morcovi
  • 2 cepe roşii de Făgăraş
  • o rădăcină de pătrunjel
  • un ardei
  • un ou
  • 50 grame prune uscate
  • 200 ml bulion
  • lapte
  • făină
  • apă
  • tarhon
  • oțet

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Fasolea boabe se pune în apă rece la fiert, iar când se înfierbântă apa se adaugă fasolea păstăi și celelalte legume curățate și tăiate cubulețe. Se sărează după gust.
  2. Când ciorba e fiartă, separat se face un rântaş din făină, apă şi bulion, care se adaugă peste ciorbă. Tot acum se pun și prunele uscate, pentru a da un gust acrişor.
  3. Se mai lasă zece minute la fiert şi apoi se drege cu oul amestecat cu lapte.
  4. La final se pun tarhon și oţet.

[/directions]

Răspunde