Cele 13 comunităţi Slow Food din România se vor reuni pentru prima dată, în perioada 22-24 martie, la Sibiu.
„Ne bucurăm să vă anunţăm că între 22 şi 24 martie, Slow Food Sibiu împreună cu Asociaţia My Transylvania organizează prima întâlnire a comunităţilor Slow Food din România. Slow Food este o mişcare internaţională, activă în peste 160 de ţări, care militează pentru protejarea resurselor şi a patrimoniului local, având unul din principiile de bază folosirea mâncării locale, de sezon”, anunță organizatorii.
În timpul acestei reuniuni va fi lansat proiectul Chef Alliance în România pentru cei 26 de bucătari care sunt deja membri Slow Food.
„Lumea nu prea ştie ce înseamnă Slow Food, se gândeşte la Slow Cooking. La Slow Food, ideea de bază e să nu călătorească mâncarea. Există tipul acesta de economie şi în România”, a precizat Cristian Cismaru, de la Asociaţia My Transylvania şi promotor al mişcării Slow Food la Sibiu, pentru Agerpres.
Gurmanzii care doresc să deguste preparate Slow Food sunt invitaţi vineri, 22 martie, la o conferinţă care va fi organizată la Casa Artelor. Sâmbătă, 23 martie, tot la Casa Artelor va fi amenajată o piaţă cu produse emblematice ale comunităţilor Slow Food din România. Duminică, localnicii şi turiştii amatori de Slow Food vor putea participa la ateliere culinare şi un tur de cultură gastronomică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Pentru a promova conceptul Slow Food, cei de la My Transilvania vor alerga și la Maratonul Internațional Sibiu pentru proiectul „Poteca Slow Food”. „Creșterea consumului de produse locale cu origini cunoscute este principala schimbare dorită. Beneficiile consumului de produse locale sunt foarte variate: de la argumente legate de sănătate și nutriție, la motive economice, sociale și de mediu. Grupul țintă este format din familii cu copii din județul Sibiu, dar și din toată România, cât și micii producători care vor fi recomandați și care vor oferi atelierele senzoriale în satele din județul Sibiu”, au explicat aceștia.