Ce au în comun sibienii cu familia regală britanică, maestrul Florin Piersic, fotomodelul Andreea Raicu și alte mii de gurmanzi din toate colțurile lumii?
Cu toții se aprovizionează cu siropuri, gemuri, sosuri și chutney-uri fine de la „Pivnița Bunicii”. Din legume și fructe crescute sănătos în Saschiz, întreprinzătorii de la Transylvania Food Company SRL produc o mulțime de bunătăți pe care le găsiți în borcănele atractive purtând eticheta „Pivnița Bunicii”.
Cei care gustă sunt fascinați și seduși din prima de aroma și gustul produsului, naturalețea și simplitatea ingredientelor, precum și de rețetele clasice transilvănene care le stau la bază.
„Chutney este originar din India, dar când am venit în România, la Saschiz, am descoperit că le făceau și sașii din zonă, doar cu ingredientele din zona aceea. Nu am încercat neapărat să le reinventăm. Am umblat un pic la cantități: la gemuri am redus cantitatea de zahăr adăugat, ca să fie conform reglementărilor Uniunii Europene, pentru că le și exportăm. Suntem prezenți și în Anglia cu ele, de acolo trimitem în toată lumea, iar mierea o furnizăm la Casa Regală din Anglia. Ne-am dorit ca produsele noastre să rețină acele elemente de gust și rafinament pe care le aveau și înainte, când le făceau sașii, și, desigur, să îi ajutăm pe săteni, prin a cumpăra de la ei cât mai multă din materia primă”, ne explică managerul de producție Dóczi Sándor.
„Dulceața de ardei iute este și preferata maestrului Florin Piersic. De câte ori se duce Cluj – București, se oprește la noi și cumpără. Este balanța perfectă între dulce și iute. Nici nu-i atât de iute încât să n-o poți mânca – sigur, se consumă cu carne și brânzeturi -, dar se poate consuma chiar și ca atare”, ne-a dezvăluit Dóczi Sándor.
Fondatorii brandului „Pivnița Bunicii” au plecat la drum în aventura dulcețurilor cu o idee cât se poate de simplă: și-au dorit să pună natura la borcan. Nu s-au oprit doar în grădina din spatele casei. Ingredientele folosite includ fructe culese din pădure, precum murele, zmeura sau cireșele sălbatice, de pe pășuni, ca afinele, corcodușele roșii și galbene, măceșele ori cătina. Conștienți de bogăția de la marginea drumului, cei de la Pivnița Bunicii s-au apucat de cules soc și salcâm. La sfârșitul fiecărei primăveri, ei produc suc concentrat de flori de salcâm și flori de soc, pe care îl trimit direct în Marea Britanie pentru a fi procesat mai departe și a ajunge în lumea largă.
Conceptul sub care lucrează cei de la „Pivnița Bunicii” este „slow food”, dezvoltat în ultimele trei decenii de o mișcare mondială a producătorilor de alimente care promovează un lanț alimentar scurt. Pentru „Pivnița Bunicii”, de exemplu, asta înseamnă să prepare faimosul lor „Deliciu de tomate” din roșii autohtone inimă-de-bou, cultivate de sătenii din Saschiz, „urâte, dar pline de gust”, pe care nu le veți găsi niciodată în supermarket. De asemenea, din usturoi românesc se face „Deliciul gustului“, acesta fiind unul dintre produsele-vedetă ale mărcii, alături de dulceața de ardei iute.