Ginsengul românesc de la Orlat

Ginsengul românesc de la Orlat

Cătina este unul dintre cei mai importanți aliați naturali pentru întărirea imunității.

Mai ales iarna, consumul de fructe de cătină sau preparate pe bază de cătină poate face minuni pentru cei care țin la sănătatea lor.

Familia Rusu din Orlat are o fermă întinsă pe jumătate de hectar, unde produce cătină, sucuri, siropuri și topinambur. „Am înființat plantația acum 12 ani. Nu era o tradiție de familie, dar a devenit. Eu am început afacerea, acum are cine s-o ducă mai departe. Facem cătină, suc de cătină, sirop de cătină, toate sunt naturale, bio… Cătina este foarte bună pentru imunitate, conține foarte multă vitamina C și este și energizantă”, ne-a povestit domnul Rusu.

Amestecați într-un borcan fructe proaspete de cătină cu miere de albine și luați câteva lingurițe înainte de fiecare masă. Organismul vostru va fi mai rezistent la oboseală, îmbolnăvire, poluare, circulația sanguină și ritmul cardiac se vor îmbunătăți. Pentru efectul său de detoxifiere, cătina este recomandată în special celor care fumează sau consumă alcool.

Dacă veți zdrobi fructele și le veți lăsa câteva ore, puteți strânge cu o linguriță un ulei portocaliu intens, foarte bogat în vitaminele A și E.
Sucul de cătină, plin de vitamine, se poate îndulci cu miere și se completează cu apă plată sau minerală, iar dacă nu va fi pe gustul celor mici, îl puteți combina și cu suc de mere, ori de citrice.

Din cătină se poate obține chiar și… vin! Acesta este energizant, stimulează apetitul și ajută digestia. Cum îl preparați? Într-un borcan de mari dimensiuni, amestecați un kilogram de fructe de cătină proaspete, zdrobite, o jumătate de kilogram de zahăr și 5 litri de apă fiartă și apoi răcită. Adăugați drojdie de vin și 4-5 boabe de orez. După 20 de zile, vinul este gata să fie tras în sticle.

Cătina, un puternic antioxidant, numită și „ginsengul românesc”, grăbește vindecarea, încetinește îmbătrânirea și este utilă împotriva unei game largi de afecțiuni, de la gripă la boli de piele și chiar cancer.

Doar 10 lei costă o sticluță cu suc de cătină. În afară de produsele din cătină, la taraba familiei Rusu din piața volantă Transilvania puteți găsi și siropuri naturale de brad, pin, cimbrișor sau soc.

One thought on “Ginsengul românesc de la Orlat

Răspunde