Ghiță Ciobanul i-a dat lecții ministrului Agriculturii!

Ghiță Ciobanul i-a dat lecții ministrului Agriculturii!

Vizita la o stână este o experiență pe care merită să o aibă oricine, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros, după ce i-a fost oaspete celebrului oier din Jina, Ghiță Ciobanul.

Pe numele său adevărat Gheorghe Dănulețiu, mucalitul cioban sibian pe care a ajuns să-l îndrăgească o țară întreagă l-a primit pe ministrul Oros la „biroul” său și i-a arătat ce înseamnă cu adevărat viața de oier. “O zi la stână va rămâne peste ani o amintire aparte. Este o experiență pe care merită să o aibă oricine. Sunt multe de învățat, mai ales să prețuim munca și viața de aici. Și atunci vom înțelege că trebuie să-i răsplătim cum se cuvine când le cumpărăm produsele (brânza, cașul, urda, jintița sau telemeaua)”, a scris Adrian Oros pe pagina de socializare a Ministerului Agriculturii.

După ce a cunoscut greutățile ciobanilor, musafirul de la București s-a ospătat și cu bunătăți tradiționale din Sibiu. De pe masă n-au lipsit renumita telemea care a dus faima Mărginimii Sibiului în toată Europa, cârnații sau jumările cu ceapă roșie.

„La stâna lui Ghiță Ciobanul, viața pare liniștită departe de iureșul urban, iar timpul pare că se oprește. Dar, în spate, este multă muncă (24 de ore pe zi) și o viață aspră, plină de privațiuni. Noaptea se doarme scurt și «iepurește», căci ursul sau lupii vizitează adesea stânele. Iar oile se scot la păscut în fiecare zi, indiferent daca ninge, plouă, este grindină, caniculă sau vânt. Toate acestea probabil vor deveni cândva istorie, întrucât puțini tineri se încumetă să continue tradiția din familie. Este un domeniu care se confruntă cu dificultăți privind forța de muncă. Dar mai ales cu vânâtorii de subvenții. Banii pentru subvenții trebuie să ajungă doar la cei care lucrează într-adevăr pământul și cresc cu dragoste și tradiție animale!”, a afirmat ministrul.

Ghiță Ciobanul și ministrul Adrian Oros au mai avut o întâlnire „de gradul zero”, exact acum un an, în octombrie 2020.

Problema subvențiilor îl supără de multă vreme pe cel mai celebru cioban din județul Sibiu. Împreună cu mai mulți oieri din întreaga țară, Gheorghe Dănulețiu s-a războit cu Ministerul Agriculturii în perioada ministrului Petre Daea, pe care l-au reclamat la DNA.

Răspunde