Tradiții de toamnă. Ziua Crucii, Pomul vieții și un târg țărănesc în cel mai frumos sat din România

Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic de modelare a colacilor rituali, o reconstituire a obiceiului “Pomul vieții” și apoi evenimentul “Târgul de toamnă”.

Toate acestea vor avea loc marți, 14 septembrie, între orele 10.00 și 16.00, la gospodăria de oier transhumant provenită din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, în fermecătorul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Evenimentele fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL “Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

“Reconstituirea obiceiului de a face un pom al vieții la slujbele religioase ce însoțeau momentele de trecere în viața de apoi sau la pomenirile străbunilor va avea loc în zi de mare sărbătoare – Ziua crucii, o zi însemnată, potrivită pentru post și rugăciune. Începând cu ora 10, gospodinele din Sebeșu de Jos vor frământa aluat din făina cea mai albă și vor modela colacii specifici Pomului vieții, povestind tradiția pregătirii colacilor, dar și a folosirii lor. Colacii, prin forma și denumirea lor, sunt meniți să ajute sufletul celui plecat dintre noi să se despartă de viața aceasta și să aibă ajutor în ascensiunea către cer. Începând cu ora 13, tot în gospodăria din Sebeșu de Jos, veți putea lua parte la reconstituirea obiceiului de a face pomul vieții, împodobit cu colacii rituali făcuți în localitate: soarele, scara, mațul oii sau mielul cel blând și foarfecele, toți având semnificații adânc creștine”, anunță Mihaela Gherghel, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA.

Tot la gospodăria de boștinar, dar și la cea ciobănească din Rășinari, ne așteaptă un târg de toamnă!

“Din abundența de fructe și legume a toamnei, valorificată prin cunoștințele transmise din generație în generație, gospodari vrednici din Rășinari, Sebeșu de Jos și împrejurimi vor aștepta vizitatorii muzeului la târg cu cele mai bune, sănătoase și gustoase produse. Cine vrea, poate degusta preparatele în timp ce producătorii spun povestea realizării lor: ingrediente folosite și etape de urmat. Pe mese vor sta brânza de munte, pâine și lichii cu prune și mere, borcănele pregătite cu legume și fructe, de lumânări, ceară de albine și produse apicole, dar și țesături tradiționale, haine cu motive tradiționale, coșuri și corfe împletite din răchită”, ne-a dezvăluit Mihaela Gherghel.

Noul circuit expozițional care cuprinde gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.

Lasă un răspuns