Feteasca Regală face istorie, la Mediaș, pe 18 septembrie

Feteasca Regală face istorie, la Mediaș, pe 18 septembrie

Pentru prima oară, un soi nobil de viță de vie din România va avea o zi de sărbătoare internațională.

Oficialități, crame, asociații, somelieri, pasionați de vin și nu numai se întâlnesc la Mediaş, pe 18 septembrie, la ora 18, pentru proclamarea Zilei Internaționale de Fetească Regală, primul soi de viță de vie românesc care va avea o zi dedicată în care să fie sărbătorită.

Soiul Fetească regală provine din zona Daneș, a fost denumit de Ambrosi de la Mediaș li este cel mai cultivat soi la noi în țară, motiv pentru care în acest an orașului Mediaș îi revine onoarea, cinstea și bucuria de a realiza această primă evidențiere a unui soi românesc printre soiurile internaționale cu zile de acest fel consacrate în mediul de specialitate mondial. Inițiativa proclamației aparține antreprenorului Octavian Isailă, „arhitectul” reconstrucției Vechii Metropole de vin a Transilvaniei.

Proclamația va avea loc în cadrul târgului de vinuri Weinfest Mediaș, desfășurat anual în al treilea weekend al lunii septembrie. Așadar, la a treia ediție, castelul din Mediaș va fi luminat ambiental și vor fi montate ghirlande luminoase în cinstea aniversării a 100 de ani de când Ambrosi a denumit Feteasca Regală.

Evenimentul se va bucura de prezență internațională, degustări de vin la zece căsuțe, gastronomie marca Masters of Flames, muzică bună, o ștampilă personalizată cu evenimentul pe toate trimiterile poștale, colițe poștale aniversare de colecție, o expoziție a personalităților medieșene, masterclass-uri de vin și multe altele.

Cei interesați pot achiziționa bilete pentru tichetele de degustare de pe site-ul eventim.ro, iar 20 de persoane care optează pentru biletul VIP vor semna în calitate de martori pe documentul proclamației, care își va lua locul de onoare în viitorul muzeu al vinului de la Mediaș, oraș cu o bogată istorie viticolă încă de la 1206, situat în mijlocul vechii zone numită Weinland (Țara vinului) și supranumit în istorie „Metropola de vin a Transilvaniei”. Intrarea este limitată la 500 de persoane pe zi, se face exclusiv pe bază de bilet de degustare, iar la plecare fiecare participant va primi câte o sticla de vin din soiul Fetească Regală cu eticheta aniversară de 100 de ani, vinificat la Stațiunea de cercetări SCDVV Blaj, înființată pe primele 70 de hectare naționalizate de la Ambrosi.

În avanpremiera proclamației, Vechea Metropolă de vin oferă, în calitate de partener, vinul cu eticheta aniversară de 100 de ani la Forumul Orașelor Verzi, care se desfăsoară în aceste zile la Brașov, sub patronajul Administrației Prezidențiale.

Proclamația de la Mediaș este organizată de către patru asociații neguvernamentale – Asociația Pusteblume Medias, Asociația Ardealul Mediaș, Asociația Locului Natal și FDGR Mediaș -, sub autoritatea Primăriei municipiului Mediaș, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Biserica Evanghelică Mediaș, care pune la dispoziție curtea Turnului Trompeților. Sponsor principal este Romgaz Mediaș și partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentanța Mercedes Benz.

Răspunde