„Poporul fără tradiție își pierde identitatea”

„Poporul fără tradiție își pierde identitatea”

Ultimul opincar din Oltenia, Alexandru Ilinca, este unul dintre cei peste 200 de meșteșugari prezenți astăzi la Târgul Creatorilor Populari din România, găzduit de Muzeul ASTRA.

Meșterul vechi de zile bate țara în lung și în lat, pentru a-și spori colecția, dar și pentru a le arăta tinerilor cum reușeau strămoșii noștri să-și confecționeze singuri, în propria gospodărie, veșmintele și încălțămintea desprinse parcă din basme. „Poporul fără tradiție își pierde identitatea”, avertizează Alexandru Ilinca, așa că face tot posibilul să nu lase meșteșugul să se piardă.

„Dacă românul nu era inventiv, dispăream ca specie”

„Este o zi frumoasă, ne bucurăm de soare, de liniște și așteptăm ziua de mâine. Am venit din comuna Orlești, județul Vâlcea, cu opinci, căciuli din blană de miel… și facem ateliere, arătăm tineretului cum se confecționează opincile. Am o mică colecție de opinci vechi, începând de la opinci din tablă, arătându-le tinerilor care știu basmele lui Petre Ispirescu faptul că opinca de fier într-adevăr a existat, am opinci vechi de 140 de ani și le mai spun tot felul de lucruri care se petreceau în vremurile mai îndepărtate, pe vremea bunicilor. Unde merg, eu mă adaptez împrejurărilor și în funcție de vârsta copiilor și confecționez anumite piese, le explic despre desenul tehnic, puțină aritmetică, că le arăt cum se calculează, pe urmă forme geometrice, unghiuri, depinde de copii. Despre opinci le spun că sunt bunicii adidașilor, ca să intre în atmosferă. Eu sunt născut într-o familie de țărani și normal că acolo avem rădăcinile și originea și acolo s-au petrecut toate evenimentele, că dacă românul nu era inventiv, dispăream ca specie – nu numai românul, omenirea – și și-au confecționat cele necesare, începând de la opinci, ițari, cioareci, cămașă, căciulă, le confecționau în familie, nu la fabrici. Dacă am trăit în locul unde se transmitea din tată în fiu, normal că știu despre ce e vorba. Acasă am două piese din zona Sibiului, de la Poiana Sibiului, un cojoc din 1935-1936, că eu umblu mult pe la târgurile din țară. O fac din pasiune. La noi, în județul Vâlcea, la Vaideeni, Horezu și Băbeni, precum și în Argeș, la Corbii de Piatră, mai sunt ciobani înrudiți cu cei care în 1850, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, au venit din Jina. E aceeași tehnică de lucru la cojoacele din Vaideeni și cele din Mărginimea Sibiului. Dar au cam murit cei care știau să lucreze. Poporul fără tradiție își pierde identitatea. Cei din Japonia, de exemplu, știu că sunt interesați de tradițiile noastre, pentru că au făcut cu mine două reportaje, unul cu confecționatul opincilor și altul cu confecționatul căciulilor. Opinci i-am prezentat și prințului Charles, când a venit în vizită la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti», chiar i-am oferit o pereche, i-am arătat și opinca de tablă. A venit președintele Franței, Macron, cu soția sa și cu dl. Iohannis, le-am oferit și dânșilor, doamna Biden, în urmă cu 5-6 ani, când soțul era vicepreședinte, a venit în vizită și i-am prezentat și dânsei. Interesul a fost nu partea materială, vizitele dânșilor au fost urmărite de întreaga planetă și la un moment dat apare o opincă românească, care ne reprezintă pe noi, și au văzut și cei din alte țări că încă mai avem tradiție”, ne-a arătat Alexandru Ilinca.

„Târgul Creatorilor Populari ne ajută pe toți”

Cea de-a XXXVIII-a ediție a Târgului Creatorilor Populari din România are loc la Muzeul ASTRA în perioada 13 – 15 august. Aici găsiți lucruri trainice, numai bune pentru a fi folosite în casă sau dăruite celor dragi. „Târgul Creatorilor Populari ne ajută pe toți în vremuri grele să rămânem cu tot ce-i frumos, dar și util prin casă. Anul acesta trebuie să rămână ca o confirmare a demersului început de noi la ediția precedentă, când am transmis un mesaj de solidaritate pentru acești creatori populari, care au suferit foarte mult din cauza pandemiei și în special din punct de vedere economic. Muzeul ASTRA confirmă astfel că este un loc unde cultura este ajutată să meargă mai departe prin fapte concrete și prin demersuri sustenabile”, a explicat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

În zona Târgului de Țară, pe Aleea Pivelor și în sectorul Prelucrarea lemnului mai găsiți și astăzi standurile meșterilor populari, până la ora 19.00, însă merită să vedeți și programul artistic pregătit de organizatori. Astfel, de la ora 12.30, la biserica din Bezded, Ansamblul „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței susține un moment în versuri închinat Maicii Domnului, iar de la ora 13.00, pe scena de la Târgul de Țară vor cânta cei de la Asociația culturală „Doruri Sibiene” și solistele Geanina Gavrilă și Daria Gâdea.

Meșteri și campioni

Surpriza zilei de ieri la Târgul Creatorilor Populari a fost vizita bucovinenilor care au impresionat lumea întreagă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Oaspeți de seamă ai Muzeului ASTRA au fost campionii olimpici la canotaj Ancuța Bodnar și Mihăiță Țigănescu. Ansamblul sucevean „Gura Izvorului” le-a dedicat un moment artistic, iar cei doi sportivi au învățat de la meșterii populari și elevi cu drag pentru tradiții cum să facă opinci, cum să țeasă la război de țesut, cum să împletească paie și multe alte minunății.

Răspunde