Bucate tradiționale de post sau de dulce ale comunităților din Slimnic și Sadu își așteaptă degustătorii la Târgul de țară din incinta Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Sibienii și turiștii pasionați de gastronomia rurală ca fenomen cultural vor avea parte de experiențe autentice la „Târgul Sibian” al Muzeului ASTRA, astăzi și mâine, începând cu ora 10. Evenimentul propune mâncăruri ce însoțeau obiceiurile și tradițiile în satul de altădată, cu tot cu rețetare și soiuri de legume și fructe moștenite din tradiția românească. În primul episod al proiectului, comunitățile sibiene din Slimnic și Sadu vor fi în prim plan.
Fasole verde scăzută, cucuruz fiert și friptură de batal
„Sâmbătă, 14 august, o socăciță din Slimnic alături de urmașii săi ne vor introduce în lumea mâncărurilor de toamnă prin care vor valorifica legumele atât de abundente în această perioadă. Bucătăria tradițională se adapta în funcție de ritmul naturii, folosind cât mai mult ingrediente proaspete atunci când acestea erau disponibile. Obiceiurile comunității aveau și ele un cuvânt de spus în alegerea mâncărurilor, astfel că unul din preparate – fasole verde scăzută – întrunește ambele cerințe: este o mâncare de post, la finalul perioadei de postire înaintea marii sărbători Adormirea Maicii Domnului și folosesțe doar legume proaspete aflate din abundență în grădinile mănoase din satele Sibiului. Alături de fasolea verde, unul dintre cele mai dorite preparate ale verii, cel care ia ușor locul de frunte al mesei, pe cât de simplu, pe atât de bun, presărat doar cu un praf de sare, se va pregăti: cucuruzul de lapte fiert în apă. Schimbând registrul înspre mâncărurile de dulce, sățioase, se vor face preparate din carne de batal: friptură așezată în tipsiile de pâine și înăbușită de căldura cuptorului ars cu lemne, completată de cartofi fierți și presărați cu frunze de pătrunjel”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Ciorbă și tocăniță cu carne de oaie
Duminică, 15 august, oameni vrednici de la Sadu vor pregăti mâncăruri așa cum se aflau pe masa oricărui mărginean în prag de toamnă. „Dat fiind faptul că Mărginimea Sibiului este încă principala sursă de carne de miel sau oaie pentru oraș, vom prezenta duminică două preparate nelipsite de pe masa de sărbătoare nu doar a mărginenilor: ciorbă de varză cu carne de oaie și cimbru, alături de tocănița de oaie îmbogățită cu legume proaspete. Așa cum se știe din bătrâni, carnea de oaie poate fi consumată doar după Sfântul Ilie, astfel că mărginenii încă păstrează cunoștințele acumulate timp de generații atente la tot ce înseamnă universul culinar tradițional pornind de la ingredient până la procesul de preparare și servire”, adaugă Mihaela Gherghel.
Ateliere gastronomice
Proiectul „Târgul Sibian – experiențe autentice” aduce în centrul atenției relația dintre mediile rurale și cele urbane ale județului Sibiu. Primele asigură, prin piețe, o importanță sursă de hrană, știut fiind faptul că aceste comunități rurale au generat tradiții ce au devenit un mod de viață și în mediul urban. În cadrul proiectului, până la sfârșitul lunii octombrie vor fi organizate în fiecare sfârșit de săptămână ateliere gastronomice despre cultura tradițională a comunităților multietnice din zona Sibiului.