Cum poți să renunți la fumat? Personalități culturale sibiene susțin un stil de viață sănătos

Elita vieții culturale a Sibiului vine cu soluții și exemple personale pentru cei care se luptă cu viciul fumatului.

Regizorul Dumitru Budrala, fondatorul și directorul festivalului Astra Film, Ciprian Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu, Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu, Silvia Macrea, manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și Ovidiu Dragoman, manager al Casei de Cultură a municipiului Sibiu, s-au alăturat campaniei „Renunțarea la fumat salvează vieți”, organizată în Săptămâna Antifumat de către Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

“Vreau să mă bucur sănătos de fenomenul ASTRA”

Ciprian Ștefan a reușit să renunțe la fumat fiindcă vrea să își vadă familia fericită, dar și pentru a se bucura sănătos de “fenomenul ASTRA”. “Sibieni, vă recomand să renunțați la fumat, fiindcă puteți face asta! Să fim sănătoși! Când fumam țigări, trăiam cu impresia că am timp de câștigat. Spre exemplu, la unele discuții în particular, aveam senzația că mai pot trage de timp fumând, până să dau un răspuns atent formulat. De fapt, în această privință, lucrurile stau exact pe dos – consider că pierzi din timpul tău dacă fumezi și încerci să inhalezi tot acel fum. Eu, unul, îi felicit pe toți cei care au avut curajul să renunțe și să nu se lase apoi ispitiți, fiindcă aici intervin multe alte aspecte, chiar și de ordin psihologic. Sunt de părere că un astfel de test poate fi unul decisiv pentru propria viață. Eu am ales acest drum și nu am nici un regret. Adevărata putere este a celui care poate controla o astfel de decizie asumată și implicit toate rigorile care se impun în astfel de cazuri. Am renunțat la fumat fiindcă vreau să mă bucur sănătos de fenomenul ASTRA și apoi să îmi văd familia fericită. Prin urmare, sibieni, vă recomand să renunțați la fumat, fiindcă puteți face asta! Să fim sănătoși!” este mesajul directorului Muzeului ASTRA.

“Nu este ușor, dar nu este nici imposibil!”

Coregrafa Silvia Macrea trăiește Ziua Mondială fără Tutun cu emoție, fiind fumătoare. Conștientă că fumatul nu este sănătos și are efecte devastatoare asupra organismului uman, ea răspunde unei provocări, aceea de a nu fuma pentru cel puțin 24 de ore. “Vă îndemn ca împreună să renunțăm la fumat, timp de o zi, de două zile sau zece zile, căci fiecare zi este un câștig pentru sănătatea noastră. În fiecare an, trăiesc ziua de 31 mai cu emoții: căci este Ziua Mondială fără Tutun, iar eu, trebuie să recunosc, sunt fumătoare. Sunt pe deplin conștientă că fumatul nu este sănătos și are efecte devastatoare asupra organismului uman. De aceea, în 31 mai răspund provocării de a nu fuma pentru cel puțin 24 de ore! Nu este ușor, dar nu este nici imposibil! Așa că vă îndemn ca împreună să renunțăm la fumat, timp de o zi, de două zile sau zece zile, căci fiecare zi este un câștig pentru sănătatea noastră. Iar împreună, susținându-ne reciproc, putem reuși! Mă bucur că la Sibiu, oraş ce respiră prin cultură, sunt promovate campanii menite să  sensibilizeze populația cu privire la  beneficiile renunțării la fumat. În calitate de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, felicit Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pentru această inițiativă și mă alătur demersului de conștientizare a populației Sibiului vizând pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate, atât pentru fumători, cât și pentru cei din preajma lor”, a spus Macrea.

“Renunțarea la tutun este posibilă”

Dumitru Budrala este un fost fumător și îi îndeamnă pe sibieni să își ia un angajament cu ei înșiși, de renunțare la fumat, întrucât “categoric se poate” să părăsești acest viciu. “Vă îndemn să vă luați un angajament față de dumneavoastră înșivă: promiteți-vă să renunțați la fumat! În calitate de fost fumător, în anii ’90, pot să vă spun că renunțarea la tutun este posibilă. Cu voință, categoric se poate să scapi de acest obicei nociv și totodată costisitor. Cred că este suficient să ne dăm seama cât de mult ne afectează fumatul atât sănătatea proprie, cât și pe a oamenilor dragi din jurul nostru. Fiecare dintre noi este responsabil să acționeze la timp pentru a-și păstra sănătatea și energia. Așa că vă îndemn să vă luați un angajament față de dumneavoastră înșivă: promiteți-vă să renunțați la fumat!” transmite Budrala.

“Descurajarea fumatului ar trebui să reprezinte o prioritate publică”

Adrian Tibu apreciază sănătatea, ca fiind “cel mai de preț cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât și a celor din jurul nostru”. “Sănătatea fiecăruia dintre noi reprezintă cel mai de preț cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât și celor din jurul nostru. Într-o lume tot mai fragilă, în care libertatea e tot mai des condiționată de sănătatea fiecăruia dintre noi, descurajarea fumatului ar trebui să reprezinte o prioritate publică. Nu am fumat niciodată și mă simt foarte bine așa!”, a mărturisit Tibu.

“Dacă aș putea să dau timpul înapoi, nu aș mai alege țigara”

Este mult mai ușor să eviți țigările de la început, decât să fii nevoit să renunți, consideră Ovidiu Dragoman. “Din păcate, renunțarea la consumul de tutun nu este un lucru simplu, odată ce se instalează obiceiul de a fuma. Eu însumi sunt fumător și vă pot spune că, dacă aș putea să dau timpul înapoi, nu aș mai alege țigara ca modalitate de relaxare. De aceea, doresc să transmit un mesaj tinerilor, pe care îi îndemn să nu cadă pradă acestei dependențe și să evite expunerea chiar și la fumatul pasiv, deoarece ne afectează la nivelul tuturor organelor corpului, inclusiv la nivel cerebral. Este mult mai ușor să le eviți de la început, decât să fii nevoit să renunți”, este de părere directorul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat Săptămâna Antifumat cu ocazia Zilei Internaționale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai. Acest eveniment dorește să atragă atenția populației cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate. Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 mai, reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale, medici, precum și personalități ale lumii culturale sibiene transmit mesaje antifumat, pentru a încuraja populația să renunțe la consumul de tutun.

Lasă un răspuns