Ceaune încinse în luna lui Cuptor

Tradiționalul concurs de gătit din cadrul Zilelor Hungarikum, unul dintre cele mai “fierbinți” evenimente ale verii la Sibiu, îi ademenește pe gurmanzi în Muzeul ASTRA.

“Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, împreună cu Muzeul ASTRA, vă invită și anul acesta să participați la concursul de gătit din cadrul festivalului Zilele Hungarikum, ajuns la ediția cu numărul 12. Concursul din acest an se va organiza pe două categorii: Gulyás – preparatul care a devenit tradițional în bucătăriile din Transilvania și din Sibiu, respectiv Alte preparate ungurești – în această categorie propunem să înscrieți alte preparate ungurești, gătite în ceaun. La această categorie ne rezervăm dreptul să și selectăm ceea ce propuneți, astfel încât acestea să poată fi incluse în specificul concursului și jurizate. Vă propunem, ca exemplu: marhapörkölt – tocăniță de vițel ungurească, lecsó – ghiveci unguresc, halászlé – ciorbă de pește). Numărul concurenților pe care putem să-i primim în concurs este nelimitat, prin amabilitatea conducerii Muzeului ASTRA, căreia îi mulțumim pe această cale”, transmite Levente Serfőző, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu. Cei care doresc să prezinte rețete ungurești reinterpretate pot avea această posibilitate în mod organizat, în afara consursului de gătit.

Competiția va avea loc sâmbătă, 3 iulie, în zona Târgului de țară din Muzeul în aer liber.

Se va găti între orele 9.00 și 14.00, timp în care vizitatorii muzeului pot admira spectacole de dansuri populare maghiare, operetă, evenimente și jocuri pentru copii, precum și alte activități distractive. Urmează jurizarea și decernarea premiilor, după care, de la 15.00 la 18.00, vă așteaptă alte concerte și programe culturale, program liber și, desigur, degustări.

Turiștii vor avea posibilitatea să guste din orice ceaun în schimbul unei donații recomandate de 15 lei. “Procurarea voucherelor se va putea face începând cu orele 12, dorim în acest fel să evităm aglomerările inutile şi neplăcerile aferente”, a mai menționat Levente Serfőző.

Echipele formate din cel puțin două persoane se pot înscrie până pe 30 iunie, ora 23:59, prin intermediul formularului de pe site-ul comunității maghiare, www.Szeben.ro. Preparatele vor fi evaluate de profesioniști în gastronomie și personalități, invitați și reprezentanți ai organizatorilor. Jurizarea va ține cont de următoarele: aroma preparatelor, culoarea, textura alimentelor preparate, aspectul, respectarea tradiționalului și/sau unicitatea. Modul de prezentare per ansamblu a echipelor poate fi un aspect care va fi punctat separat. Toate echipele participante vor primi câte o diplomă de participare și cadou special de la organizatori. La fiecare categorie, vor fi premiate primele trei locuri care vor primi medalii, diplome și premii.

Apreciatul concurs face parte din programul Zilelor Hungarikum, festivalul de prezentare a tradițiilor și valorilor gastronomice și culturale maghiare, ajuns la cea de-a 12-a ediţie, care va avea loc între 27 iunie și 4 iulie.

Lasă un răspuns