Bucate de sărbătoare, la mare căutare!

Prima ediție a evenimentului “Gusturile Paștelui” a atras un număr mare de sibieni la Târgul de țară.

Pregătite în spiritul vechilor rețete din Mărginimea Sibiului, ciorba de miel acrită cu măcriș și tocănița de miel au garantat succesul noului eveniment gastronomic pe care Muzeul ASTRA l-a găzduit ieri și astăzi, în cea de a doua și a treia zi de Paști. Din porțiile generoase nu au lipsit murăturile asortate, pita coaptă pe vatră, drobul de miel și ouăle roșii.

Ateliere culinare

“Tradiția ne spune că, în dimineața de Paști, se gusta și drob, alături de pâine și ceapă verde, iar gospodina punea la foc celelalte preparate specifice sărbătorii, făcute toate din miel, simbol al sacrificiului Mielului lui Dumnezeu: ciorba acră, cu mai multă albitură, în care se punea la sfârșit măcriș pentru acrire și oțet de la tarhon, alături de frunze de leuștean și pătrunjel; tocănița de miel, servită imediat ce era gata preparată, alături de mămăligă aburindă. Țăranii din satele de munte ale Sibiului spun că savoarea inconfundabilă a ciorbei de miel este dată de ingredientul minune: măcrișul acrișor, cules din munte, de la aer curat. Preparatul dulce al sărbătorilor mari a fost și încă este cozonacul cu nucă, cu mac sau cu stafide; alături de acesta se aflau hencleșele sau pasca cu smântână dulce și ouă”, a precizat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Lasă un răspuns