Stop-cadru din paradis: Cisnădioara în 1938

Frumusețea de basm a satului Cisnădioara, cu bătrâna sa biserică de piatră și înfloritele-i livezi, l-a fermecat pe unul dintre maeștrii cinematografiei românești.

În 1938, reputatul regizor și scenarist Paul Călinescu (1902-2000) accepta provocarea autorităților vremii pentru a promova, cu ajutorul aparatului de filmat, cele mai importante atracții turistice ale României Mari.

Pentru unul dintre episoadele seriei “Români, cunoașteți-vă țara!”, Călinescu avea să ajungă în județul Sibiu. “În împrejurimile Sibiului, livezile de pomi cu crengile grele de floare își merită numele de Paradisul Cisnădioarei”, descria realizatorul.

“Acest foarte scurt film liric a făcut parte, inițial, dintr-un episod al seriei «Români, cunoașteți-vă țara!», produsă la finalul anilor ’30 de Oficiul Național al Cinematografiei pentru a prezenta obiective turistice din întreaga țară. Aerul său idilic provine doar parțial din scopul promoțional inițial, căci Paul Călinescu alege să nu folosească niciun fel de comentariu narativ, lăsând imaginile să se succeadă, ca într-un vis al unei zile de primăvară. Livezi în floare, crâmpeie de natură, case văzute din depărtare, oameni zâmbitori sau prinși într-o horă bizară în jurul pomilor recompun un spațiu fantastic, existent la nivelul imaginației cineastului, dar extrem de dezirabil din punct de vedere turistic. Evidența faptului că filmul propune o prezentare impresionistă – și, deci, profund subiectivă și mistificată – a Cisnădioarei contează mai puțin: dacă localitatea l-a putut fascina într-o asemenea măsură pe Paul Călinescu încât să omită regulile rigide ale reportajului turistic și să-i închine o adevărată odă, cu siguranță merită vizitată”, arată inițiatorii proiectului Cineclub One World Romania, prin care a fost redescoperită această comoară a Arhivei Naționale de Filme.

Noul proiect al Asociației One World Romania, Cineclub One World Romania, este dedicat celor mai importante documentare din istoria cinematografiei. Documentarul “Paradisul Cisnădioarei”, alături de altele 11 realizate de Paul Călinescu, poate fi vizionat gratuit, până pe 25 aprilie, la adresa: https://cineclub.sahiavintage.ro/.

Pelicula alb-negru, a cărei durată nu depășește 3 minute, lasă privitorului privilegiul de a visa în culori la o lume de mult dispărută.

Lasă un răspuns