Salată „Mediaș”

Salată „Mediaș”

Cine trece pragul Mediașului descoperă un loc în care noul se îmbină în mod armonios cu vechiul, iar acest melanj între „acum” și „odinioară” țese o pânză de culori măiastre care se așează cuminte peste case, peste străduțele cochete din centru, peste oameni, sporind farmecul locului.

Mai ales primăvara, când natura se trezește la viață, culorile se întrec într-un adevărat spectacol.

„Regina” leurdă

Că veni vorba de spectacol, Chef Tiberiu Csiszer ne propune o rețetă care combină arome proaspete de primăvară și subtile gusturi de toamnă, doar atât cât să scoată în evidență prospețimea anotimpului care ne învăluie în minunăția sa. Iar pentru că o farfurie dedicată primăverii trebuie să aibă o regină, aceasta se numește leurda, plantă care se găsește din belșug în pădurile din jurul orașului.

Salata, pentru că despre o salată e vorba, poartă numele burgului de pe Târnava Mare: Mediaș.

Ingrediente locale pentru un gust autentic

„Ideea acestei salate mi-a venit în anul 2019, atunci cand județul Sibiu a fost Regiune Gastronomică Europeană. În aceea perioadă, îmi amintesc că am fost invitați la sediul Primăriei Mediaș majoritatea celor care activam în domeniul HoReCa, eu atunci lucram ca bucătar-șef la Hanul Căprioarei și am fost bucuros să constat că și orașul nostru s-a implicat în acel proiect. Am avut o temă să realizăm un meniu pentru acest eveniment major in industria HoReCa și să îl prezentăm la un eveniment organizat de Primăria orașului. Eu am propus un meniu gândit cu ingrediente locale sau din împrejurimile orașului și atunci mi-a venit ideea să fac, pe lângă gustare, fel de bază și desert și o salată, dar una mai specială. Așa a ieșit salata «Mediaș», o salată ce îmbină ingrediente locale. Vedeta acestei salate a fost și este leurda – care, fie vorba între noi, e gratis și crește primăvara în pădurile din jurul orașului, din abundență și așteaptă să fie culeasă. Pe lângă leurdă, mai aveam nevoie de ceva emblematic și am luat strugurii, care se regăsesc pe stema orașului Mediaș. În jurul celor două ingrediente de bază am început să fac tot felul de experimente. Am reușit, după câteva încercări, să ajung la o combinație în care toate ingredientele se îmbină perfect și se completează unele pe altele, iar gustul final e minunat”, a dezvăluit Chef Tiberiu în exclusivitate pentru Strada Cetății.

Salată „Mediaș”

[ingredients title=”Ingrediente (pentru o porție de circa 350 – 400 g)”]

  • o legătură bună de leurdă proaspătă
  • un strugure de mărime medie
  • 1 măr
  • 1 morcov
  • 2 ridichi roșii
  • miez de nucă
  • 3-4 ciuperci
  • 1 portocală (pulpa)
  • pentru dressing: 30 ml suc proaspăt de portocale, o linguriță de muștar de Dijon, 50 ml ulei de măsline, o linguriță de miere, sare și piper după gust

[/ingredients]

[directions title=” Mod de preparare”]

  1. Toate ingredientele se trec printr-un jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Leurda se așează pe un șervețel de bucătărie, pentru a fi absorbită toată apa.
  2. Morcovii se taie fin, fâșii lungi, mărul se taie felii subțiri. Leurda se folosește cu frunzele întregi pentru a-și păstra textura. Se pun toate într-un bol și se amestecă foarte încet.
  3. Pe farfuria unde se servește, se pune un pat de ciuperci tăiate foarte fin, peste care se stropește puțin ulei de măsline și se presară puțin piper proaspăt măcinat.
  4. Dressingul se pune la final.

[/directions]

Modul de prezentare depinde de imaginația fiecăruia. Este o salată plină de vitamine, perfectă pentru această perioadă a anului.

Poftă bună!

Răspunde