Patrimoniu în suferință

Consiliul Județean Sibiu ar putea aloca, anul acesta, o jumătate de milion de lei pentru intervenții de urgență la clădirile monument istoric din județ.

Inițiativa îi aparține consilierului județean Ruxandra Cibu Deaconu și are în vedere, în special, consolidarea castelului de la Buia care i-a aparținut voievodului Mihai Viteazu, un edificiu despre care “Strada Cetății” a relatat că se află la un pas de prăbușire. De lucrări de restaurare și repunere în circuitul turistic ar trebui să beneficieze și castelul Apafy de la Dumbrăveni, care ar putea fi singurul castel vizitabil din județul Sibiu.

“Conservarea și consolidarea monumentelor istorice este absolut necesară”

“Pentru USR PLUS, patrimoniul este o prioritate. Conservarea și consolidarea monumentelor istorice este absolut necesară dacă ne dorim ca un număr cât mai mare de turiști să ne viziteze județul și să rămână aici mai mult de două zile. Am propus ca în bugetul pe 2021 să se aloce suma de 500.000 lei pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice din județ, bani care să se poată folosi pentru lucrări urgente, care nu mai pot fi amânate. Vizez în mod deosebit castelul Bolyai din Buia, cunoscut și sub numele de castelul lui Mihai Viteazu, castelul monument cu cea mai mare valoare istorică din județ. Fotografia datează din septembrie 2020, o imagine tristă și dezolantă a stării unei clădiri de mare valoare de patrimoniu”, a scris consilierul județean pe pagina sa de socializare.

În colaborare cu arhitectul Eugen Vaida, fondatorul Asociației Monumentum, Ruxandra Cibu Deaconu face demersuri pentru salvarea mai multor bijuterii arhitecturale din județul Sibiu, precum castelul Brukenthal de la Micăsasa sau cel de la Turnu Roșu.

One Comment

Lasă un răspuns