Județul Sibiu investește 1,5 milioane de lei pentru “Anii Drumeției”

1,5 milioane de lei pune la bătaie Consiliul Județean pentru prima etapă a programului pilot de promovare a ecoturismului în județul Sibiu, “Anii Drumeției”.

Scopul programului este de a promova județul Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism, de a regenera infrastructura de drumeție din județ și de a valorifica resursele naturale prin intermediul activităților non-intruzive, prietenoase cu mediul înconjurător.

Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: „Programul `Anii Drumeției` a venit de la nevoia de a adapta strategia de promovare turistică a județului Sibiu la actualul context global. Distanțarea socială, limitarea călătoriilor, nevoia oamenilor de a ieși în natură, de a aprecia lucrurile simple cum ar fi o plimbare în aer liber, a reprezentat pentru noi o oportunitate de a valorifica patrimoniul natural pe care îl are județul Sibiu. În următorii ani vom aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii turistice de drumeție existente, identificarea de noi trasee turistice și promovarea lor într-o platformă comună, de referință pentru ecoturismul din județ și, mai ales, stabilirea unui cadru legal care să permită protejarea naturii.”

Programul „Anii Drumeției” este gândit pentru perioada 2021-2022 și va cuprinde întreg județul Sibiu. Acțiunile incipiente se vor concentra în jurul îmbunătățirii oportunităților de practicare a activităților de ecoturism precum: drumeția, cicloturismul, plimbările ecvestre, observarea florei și a faunei, tururi culturale; accentul fiind pus pe orice activitate practicată în aer liber, diminuarea perturbărilor prin accesul necontrolat cu mijloace motorizate și depozitarea ilegală a deșeurilor.

Anul acesta va fi alocat un buget de 1,5 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii turistice a traseelor vizate pentru intervenție în anul 2021, efectuarea studiilor de fezabilitate pentru identificarea de noi trasee propuse pentru a fi amenajate în anii următori, omologarea unor trasee existente, acoperirea costurilor operaționale și de promovare a infrastructurii turistice și a operatorilor turistici din județ care activează în domeniul ecoturismului. La acest buget se adaugă sumele alocate pentru Agendele Județului, care vor avea anul acesta ca temă transversală promovarea valorilor naturale din județul Sibiu.

Cea mai mare parte din acest buget se alocă Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS), care va fi structura suport de implementare, în cadrul căreia va funcționa echipa de management și implementare a programului, precum și către instituții din subordinea Consiliului Județean precum Salvamont, care are atribuția de întreținere a potecilor turistice, sau Drumuri și Poduri pentru realizarea de locuri de popas și parcări verzi pe drumurile județene pitorești.

Sergiu Olteanu, manager de proiect: „Lansarea oficială a programului este programată pentru sfârșitul lunii mai, moment în care vom prezenta, pe larg, obiectivele anuale și etapele implementării. Tot atunci vom detalia  situația traseelor vizate pentru intervenție și destinația acestora, în funcție de oportunitățile pe care le oferă pentru practicarea activităților specifice ecoturismului.”

Consiliul Județean a organizat la sfârșitul anului trecut un grup de lucru care a reunit instituțiile din subordine cu atribuții și implicații în turism și infrastructură, reprezentanți ai AJTS și specialiști în turism, comunicare și management de proiect, pasionați de drumeții montane, de promovarea valorilor tradiționale, a zonelor rurale și a mijloacelor de transport prietenoase cu mediul. Din cadrul acestui grup de lucru a fost selectată o echipă de proiect care va asigura managementul și implementarea pogramului, coordonată de Sergiu Olteanu. Din echipă mai fac parte: Monika Tompos, Cristian Cismaru, Simina Manea, Sandy Stancu, Lucia Sevestrean și Lorand Peter.

Lasă un răspuns