Prinsul verilor și al văruțelor, obicei de Sf. Toader în Mărginimea Sibiului

În Mărginimea Sibiului, prima sâmbătă din postul Sfintelor Paști este marcată de un obicei străbun, al prinderii “verilor” şi “văruţelor”.

La această “prindere” participă fete și băieți, îmbrăcați de sărbătoare, așa cum se vede în imaginea de mai sus din arhiva Muzeului ASTRA, care înfățișează un grup de văruțe din Tilișca.

“Fiecare june are un colăcel făcut din aluat de pâine, pe care îl agaţă într-un măr sau prun, în jurul căruia se rotesc, jucându-se şi ţinându-se de mâini, cântând cu veselie: «Văruță, văruță, prinde-te cu mine și cu Dumnezeu, să nu-ți pară rău, pân la primăvară, când ne prindem iară, și la anul care vine, să te prinzi iar văr cu mine.» Scuturând pomişorul, copilaşii iau câte un colăcel și îl împart între ei, fiecare dându-i jumătatea celui cu care s-a rotit. Se pune început bun unei prietenii mai puternice, pentru toată viaţa”, explică specialiștii muzeului.

“De-a mălaiul”

Sâmbăta Sfântului Mucenic Toader este marcată de o tradiţie specială în oraşul Ocna Sibiului. Copiii, împărţiţi în două grupuri, grupul fetelor şi grupul băieţilor şi tinerii de aceeaşi vârstă, se prind veri şi văruţe. “Tradiţia presupune pregătirea unor «brăduleţi», nişte colăcei dulci din aluat de cozonac, cu mai multe colţuri. Copiii se prind fiecare de câte un colţ şi cântă următorul cântec:
«Vere, văruţă,
Prinde-te cu mine
Şi cu Dumnezeu
De acum până la vară
Să ne prindem iară.»
Apoi fiecare mănâncă partea sa din brăduleţ, colţul cu care s-a prins văr sau văruţă. Acest obicei are rolul de a dezvolta spiritul de solidaritate, de prietenie, toleranţă, respect, iubire între semeni. După acest ritual, care, în rândul tinerilor reprezenta un legământ al leatului, al generaţiei tinere, aceştia merg pe câmp şi joacă jocuri precum «De-a mălaiul», cântând:
«Hai să-l luăm pe dracu de mână,
Să-l ţâpăm în cânepă.
Din cânepă în bulboacă
Bulboaca s-a bulbucat
Şi dracul s-a înecat».
Tot de Sfântul Toader, gospodinele pregătesc grâu fiert, din care o porţie este dusă la biserică pentru a fi binecuvântat, după care îl împart copiilor”, povestește Mioara Cărăbulea, profesor pentru învățământul primar la Şcoala Gimnazială Ocna Sibiului.

Lasă un răspuns