Muzică și poezie

Evenimentul ”Terje Vigen – un poem de Henrik Ibsen” va fi transmis în direct pe internet, în această seară, de la ora 19.

Organista Brita Falch Leutert va interpreta partitura alături de Gabriel Silișteanu la violă, iar naratorul spectacolului va fi actorul Daniel Plier.

O coproducție a Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu, Filarmonicii de Stat Sibiu și Bisericii Evanghelice Sibiu, piesa tratează sentimente profunde, existențiale, cum ar fi vinovăție, răzbunare, iertare.

„Terje Vigen” este un poem scris de Henrik Ibsen, publicat în 1862. Poemul descrie epopeea dramatică a lui Terje care, în 1809, a încercat să ocolească blocada britanică a coastei de sud a Norvegiei într-o simplă barcă cu vâsle, în încercarea disperată de a aduce clandestin mâncare din Danemarca pentru soția și fiica lui, care erau înfometate. A fost prins și întemnițat într-o închisoare britanică și eliberat abia în 1814, după încheierea războaielor lui Napoleon. Ajuns acasă, a aflat că familia sa murise de foame. Terje a devenit pilot nautic și, câțiva ani mai târziu, el a salvat un lord englez care s-a dovedit a fi comandantul acelei navei care îl capturase în timpul blocadei.

Brita Falch Leutert a scris această piesă pentru violă și orgă în anul 2003. Muzica accentuează cuvintele prin nuanțe și atmosfere variate și scoate în evidență diferitele personaje. Limbajul muzical este inspirat din expresionism și muzica etnică.

Spectacolul va fi difuzat pe paginile de Facebook ale Teatrului Național “Radu Stanca” și Filarmonicii de Stat Sibiu.

Lasă un răspuns