La prima vedere

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, compania de producție berlineză Aurora Nova și cunoscutul dramaturg iranian Nassim Soleimanpour prezintă în premieră în România „Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit” – concept care a făcut înconjurul lumii, pe marile scene internaționale.

Evenimentul din 13 și 14 martie marchează exact un an de la ziua închiderii teatrelor, cea mai semnificativă perioadă de acest gen din istoria modernă. Premiera din Sibiu este parte dintr-un maraton mondial unic de reprezentații ale aceleiași piese, simbol al rezilienței teatrului și artelor spectacolului.

Începând cu ora 19:00, sute de actori din culturi diferite vor citi un text pe care nu l-au mai văzut până la întâlnirea cu publicul, alcătuind o comunitate teatrală globală unită. Spectacolul este interactiv și se va desfășura cu implicarea activă a publicului, la Sala Mare a TNRS, fiind, de asemenea, disponibil și pe Scena Digitală, în cadrul secțiunii ÎN DIRECT. Actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu au acceptat provocarea de a interacționa cu un text la prima vedere și cu un public pregătit pentru a intra într-un joc nonconformist de improvizație.

Piesa scriitorului iranian Nassim Soleimanpour este un experiment teatral curajos, original și actual, cu valențe de comentariu social. Fără repetiții, aproape fără decor, fără regizor, un actor interpretează un text la prima vedere, despre povești personale și profunde, limitele libertății, dar mai ales despre călătoriile metaforice și  transformările pe care le inspiră teatrul. Este o experiență unică deoarece interpretul va oferi atât premiera, cât și casarea spectacolului în aceeași seară.

Constantin Chiriac, director general TNRS și președinte FITS: „Anul trecut am avut deosebita plăcere să îl cunosc pe dramaturgul Nassim Soleimanpour, în cadrul Congresului ISPA (International Society for the Performing Arts) din New York. Am fost atunci invitat chiar de către Soleimanpour la reprezentația «Iepurele alb, iepurele roșu». Experiența a fost fabuloasă, mai ales pentru că tematicile abordate de dramaturg au susținut dialogul din cadrul congresului și a temei principale: explorarea artelor spectacolului dincolo de granițe și constructe care ne izolează. Sunt extrem de bucuros că, la doar un an de la acel moment, am reușit să aduc spectacolul care a făcut înconjurul lumii, în premieră în România, la Teatrul Național «Radu Stanca» din Sibiu, în interpretarea magistrală a actorilor noștri Ofelia Popii și Marius Turdeanu.”

De la premiera sa din 2011, „Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit” a fost tradusă în peste 25 de limbi și a devenit una din cele mai jucate piese de teatru. Cele peste 1000 de reprezentații au atras în distribuție nume sonore din teatru și film: Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke și Ken Loach.

Lasă un răspuns