Focaccia á la Chef Bogdan Roman

Un bucătar sibian ne învață să pregătim rapid focaccia, pâinea cu ulei de măsline și ierburi aromatice specifică gastronomiei italiene.

În Roma Antică, panis focacius era o lipie coaptă pe vatră și se crede că latinii au învățat rețeta de bază de la etrusci, locuitorii care au stăpânit peninsula înaintea lor. Consumată odinioară doar de sărbători, focaccia este servită astăzi ca un aliment obișnuit, iar modul său de preparare este mai simplu decât vă imaginați!

Chef Bogdan Roman: “Este o pâine gustoasă și aromată. O poți mânca oricând și cu orice. O poți mânca și doar așa, goală. Rețeta e foarte simplă.”

Ingrediente

  • 450 g făină albă (00 sau 000)
  • 280-300 ml apă călduță
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță sare
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 8-10 roșii cherry sau roșii obișnuite tăiate felii
  • câteva frunze de salvie
  • sare de mare
  • piper proaspăt
  • opțional: rozmarin, busuioc, roșii uscate, anșoa ș.a.m.d.

Mod de preparare

  1. Dizolvați drojdia în puțină apă călduță în care ați dizolvat zahărul.
  2. Cerneți făina împreună cu sarea fină într-un vas. Faceți loc la mijloc și turnați 2 linguri bune de ulei.
  3. Adăugați drojdia dizolvată și restul de apă călduță. Amestecați ușor cu degetele până se leagă compoziția.
  4. Frământați câteva minute, până aveți un aluat moale, elastic și fin.
  5. Ungeți aluatul cu puțin ulei și acuperiți-l cu folie de bucătărie ca să nu se usuce. Lăsați-o să stea la loc cald până se dublează în volum. Aproximativ o oră.
  6. Împărțiți aluatul în câte focaccia vreți să faceți (2-3). Întindeți aluatul cu mâna în tava de copt pe hârtie de copt sau folie de teflon. Întindeți în strat subțire de 1-1,5 cm.
  7. Presărați sare de mare, piper, roșii tăiate feliuțe și frunze de salvie sau/și rozmarin. Faceți niște adâncituri cu vârfurile degetelor în aluat și turnați puțin ulei de măsline (2-3 linguri) peste toată focaccia.
  8. Lăsați încă 20-30 minute la dospit, apoi introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 200 grade. Cam în 20 de minute ar trebui să arate ca în poză. Să sune a gol cand ciocăniți în ea. Va fi delicioasă!

Pentru mai multe rețete delicioase, vă recomandăm blogul culinar al lui Chef Bogdan Roman!

Lasă un răspuns