Dragoste din prima degustare! Unde poți încerca micul dejun sibian?

Programul “Mic dejun sibian” a devenit o “rețetă” de export.

Tradiția gastronomică din județul Sibiu are șanse de viitor datorită programului “Mic dejun sibian”, un model de bune practici pe care îl pot adopta și celelalte destinații turistice românești.

“Mic dejun sibian” este un program dezvoltat după principiile Slow Food, care promovează gastronomia locală în rândul oaspeților încă de la prima masă a zilei. El creează legături între producătorii locali, operatori turistici și oaspeți și pune bazele unei rețele de actori locali – ambasadori ai regiunii – care prețuiesc și valorifică identitatea gastronomică locală și îi asigură viitorul. “Acest triunghi ne dorim să fie din ce în ce mai întărit. Prima experiență pe care o are un oaspete al regiunii noastre este la micul dejun. De asemenea, ne-am dorit ca operatorii din turism să fie mai bine conectați cu destinația în care ei lucrează. Avem o diversitate atât de mare de produse și fiecare vizitator merită să știe ce mănâncă și de unde provin preparatele pe care le mănâncă la micul dejun!”, a explicat Simina Manea, directorul Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS).

Simina Manea, director AJTS: “Programul «Mic dejun sibian» l-am dezvoltat pentru a susține programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. El poate continua frumos în orice regiune din România. Încurajăm folosirea produselor locale și de sezon, dar apreciem și inovația și anume modul în care anumite rețete sunt reinterpretate pentru a răspunde noilor obiceiuri de consum.”

În cadrul programului sunt deja certificate 33 de pensiuni, restaurante sau hoteluri din județul Sibiu. Pentru a intra în programul “Mic dejun sibian”, agenții economici trebuie să ofere produse și preparate provenite de la producători locali autorizați, cu respectarea tuturor normelor de siguranță în vigoare, iar mâncarea trebuie să fie adusă de la o distanță de maxim 50 km de locul de consum sau să fie în proporție de minim 50 la sută din județul Sibiu.

Deși anul 2019 a devenit deja istorie, programul “Mic dejun sibian” rămâne relevant, mai ales în contextul în care o parte semnificativă a teritoriului județului Sibiu a fost inclusă în traseul Via Transilvanica. Prin acest program, se pune accent și pe valoare adăugată și sustenabilitate. “Ne bucurăm să avem Via Transilvanica la noi, peste 100 km în nordul județului Sibiu, în destinația turistică Colinele Transilvaniei. Știm că drumeții, în general, o să-și dorească să primească de la pensiuni un mic dejun la pachet și acesta trebuie ambalat în recipiente eco-friendly. De asemenea, îi încurajăm pe membrii noștri să adopte măsuri pentru eliminarea risipei de hrană”, a mai menționat Manea.

Specialitățile micului dejun sibian

Sibiu

Băcănia Albota

  • Tartar & salată icre de păstră
  • Pateu de rață

Blumenhaus – Apartments

  • plăcintă cu brânză dulce & chec
  • salată de vinete cu maioneză

Carpathian Hotel & Restaurant

  • omletă țărănească cu legume și slănină
  • cabanos & bacon la cuptor

Casa Veche

  • omletă țărănească
  • zacuscă de casă

Golden Tulip

  • caș de oaie pane
  • plăcintă cu urdă și aluat fraged

Grădina

  • cârnăciori prăjiți de la Bătrânu’ Sas
  • păstrăv afumat de Gura Râului

Joyme Pub

  • pâine prăjită cu unt, ou fiert, ceapă roșie, slănină afumată, telemea, salam, roșii si cârnăciori împreună cu o cană mare de ceai sau o cafea, sau ambele dacă nu vă puteți decide

Local

  • omleta mangalița cu salată verde
  • salată cu caș de capră

Rabbit Hole

  • zacuscă de casă

Restaurant Pasaj

  • ouă crocante
  • jumări de ou cu verdeață

Yellow Boot Aparthotel

  • omletă cu broccoli și pătrunjel
  • prăjitură cu mere

Restaurant Zestrea

  • nectar de pere
  • zacuscă & pâine cu maia

Arpașu de Sus

Păstrăvăria Albota

  • tartar de păstrăv
  • salată icre de păstrăv

Bazna

Bassen Pension

  • cârnați de casă cu coriandru sau nucă
  • zacuscă de casă

Cisnădioara

Forest Villa

  • bulgărași de brânză de burduf cu nucă

Cârțișoara

Casa Moșului

Gura Râului

Pensiunea Norica

  • omletă țărănească (cârnați, ardei, pătrunjel, slănină, cartofi)
  • chiftele de cartofi cu ou și brânză

Pensiunea Călin

  • balmoș cu 3 feluri de brânză
  • dulceață de afine

Moșna

Casa Mariana Rempler

Orlat

Conacul Maria Theresa

  • tartă cu ou și cartofi

Păltiniș

Pensiunea Rara

  • zacusca casei

Porumbacu de Sus

La Curtea Porumbăceană

  • telemea de bivoliță cu piper roz
  • pateu de ciuperci sălbatice
  • salată de vinete cu ardei copt
  • plăcintă de casă cu zmeură

Casa din Prund

  • salată de vinete cu ardei copt
  • biscuiți de casă cu gem de zmeură și lapte de bivolă
  • slănină cu ceapă din grădină

Pensiunea Negoiu

  • fursecuri de casă cu dulceață de zmeură
  • zacuscă

Poiana Sibiului

Casa Balcu

  • clătite cu brânză
  • salată de vinete cu maioneză și roșii din grădină

Rășinari

Badiu’s Guest House

  • cârnați de casă
  • dulceață de rabarbăr & afine
  • sirop de mentă & soc

Râu Sadului

Casa Vidrighin

  • zacuscă cu hribi
  • dulceață de cireșe

Săliște

Casa Rudi&Ella

  • dulceață de coarne

Sibiel

Bunica Eugenia

  • dulceață de trandafir de casă
  • omletă cu legume de sezon
  • ruladă cu brânză telemea

Pensiunea Sibiel

  • zacuscă după rețeta moștenită de la bunica
  • dulceață de afine

Valea Avrigului

Ghiocelul

  • pâine în ou
  • gogoșele

Natura Family Resort

  • omletă cu pecie afumată
  • salam de biscuiți
  • frigănele

Veseud

Veseud 11

  • chisătură (slănină cu ou, ceapă și morcov)
  • tăieței (de casă) cu lapte
Inițiativa prin care produsele locale din jurul Sibiului ajung pe mesele turiștilor a fost prezentată de Simina Manea în cadrul conferinței “Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”, organizată în perioada 16-17 februarie de către Asociația de Ecoturism din România în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România.

Lasă un răspuns