Primăria Micăsasa are nevoie de două milioane de euro pentru a putea reda castelului Brukenthal strălucirea de altădată. Până atunci, voluntarii de la “Ambulanța pentru Monumente” vor încerca să repare acoperișul monumentului și astfel să prevină prăbușirea.
Unul dintre cele șase castele cu statut de monument istoric din județul Sibiu este o fostă reședință a lui Samuel von Brukenthal de la Micăsasa, construită în secolul XVI și dobândită de baron în secolul XVIII. Soarta castelului nu a interesat pe nimeni în ultimele decenii, astfel că ansamblul arhitectural a ajuns o ruină. Noul primar al comunei Micăsasa, Timotei Păcurar, visează totuși să îl salveze.
“La începutul lunii februarie, am încheiat un parteneriat cu «Ambulanța pentru Monumente» pentru a pune în siguranță acoperișul castelului Brukenthal din Micăsasa, un monument istoric de importanță națională. Lucrările vor începe în luna mai 2021”, a anunțat Păcurar, luni, într-o conferință de presă.
Restaurarea castelului Brukenthal de la Micăsasa este un proiect de suflet pentru consilierul județean Ruxandra Cibu Deaconu. “Este monument istoric de interes național, adică pe picior de egalitate cu Casa Artelor, cu Palatul Brukenthal din Sibiu sau cu abația cisterciană de la Cârța. Este un martor al istoriei comunității și un simbol local. Încă din campania electorală am avut discuții legate de castel cu colegii mei și le-am dus către specialiști, către arhitectul Eugen Vaida care este coordonator al «Ambulanței pentru Monumente». În ianuarie, am făcut împreună o vizită la castel, am verificat starea de fapt și am constatat că necesită intervenții de urgență la învelitoare. După câteva săptămâni, Primăria Micăsasa a semnat protocolul de colaborare pentru executarea lucrărilor în mai-iunie 2021”, a precizat ea.
Deși turiștii nu au mare lucru de văzut acum în Micăsasa, iar Consiliul Județean nu a inclus localitatea în mult-trâmbițatul program “Anii Drumeției”, speranțele comunității se leagă de proiectul național Via Transilvanica. “Traseul Via Transilvanica trece chiar pe lângă castel și avem în vedere să îl punem în valoare pe acest traseu. Vom face un proiect local, așa cum am văzut în zona Sighișoara-Saschiz, să se dezvolte comunitatea cu totul. Adică Micăsasa, Țapu, Chesler să aibă niște trasee de drumeție, de bicicletă, ca să putem încuraja locuitorii comunei să-și deschidă pensiuni, cazări, locuri care să ofere de mâncare turiștilor din produse locale”, explică tânărul primar.
Încă dinainte de a deveni primar, Timotei Păcurar a depus eforturi prin Asociația Micăsasa Connect pentru a face reședința Brukenthal din Micăsasa mai cunoscută și a contribui la salvarea acesteia. Din discuțiile purtate cu arhitecții, investiția totală este estimată la 2 milioane de euro, bani pe care Primăria Micăsasa nu îi poate strânge niciodată, așa că își dorește să atragă finanțare europeană sau fonduri norvegiene pentru patrimoniu.
Timotei Păcurar, primar Micăsasa: “Pe timbrul de monumente e deschisă o linie de finanțare, încă nu știm exact direcția, dar îl avem în vedere. Restaurarea monumentului Brukenthal trebuie să fie ceva pe termen lung și ceva foarte bine gândit, nu doar să reabilităm, ci să îi dăm o utilitate. Acolo să fie, de exemplu, un centru de olărit, pentru că la Micăsasa s-a descoperit cel mai mare centru de olărit din perioada romană.”
Dacă Primăria va reuși să reabiliteze castelul, Micăsasa poate deveni un punct de atracție turistică important în această zonă a țării, mai ales că arheologii conduși de dr. Ioan Mitrofan au descoperit aici o veche așezare romană, despre care s-a spus că este incontestabil, până în prezent, cel mai mare centru ceramic cunoscut în Dacia romană și, posibil, din provinciile dunărene ale Imperiului, fiind comparabil cu marile centre similare ale occidentului.