Ambasadorul Israelului a devenit un prieten al Sibiului

Ambasadorul Israelului a devenit un prieten al Sibiului

După vizita oficială de ieri, Excelența Sa David Saranga este acum și un ambasador al orașului Sibiu.

În ciuda agendei încărcate, oaspetele străin și-a făcut timp să viziteze orașul la pas, s-a plimbat pe pietonala Nicolae Bălcescu, a urcat în Turnul Sfatului, s-a fotografiat pe Podul Minciunilor și s-a odihnit pe o bancă din Piața Mare, iar la final a publicat pe pagina sa de Facebook o mulțime de poze surprinse în centrul orașului.

E.S. David Saranga a parcurs la pas aleile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, împreună cu managerul instituției, Ciprian Anghel Ștefan, și s-a arătat interesat de câteva monumente funcționale expuse în muzeu, printre care o școală din Țara Moților, veche de mai bine de 100 de ani. Parteneriatele sustenabile în segmentul cultural au reprezentat principalul subiect al întâlnirii de la Muzeul ASTRA.

„Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa este în orașul Sibiu din Transilvania. Muzeul Astra este un muzeu etnografic de cultură și civilizație care combină educația pentru sustenabilitate. Toate construcțiile și exponatele sunt originale și au fost aduse din toată România. Este o experiență specială să auzi și să experimentezi viața în sat, așa cum era acum câteva sute de ani. Una dintre casele din muzeu este cea a unei familii evreiești din Maramureș, din 1907. Întreaga gospodărie a fost adusă în muzeu. În următoarele luni, ambasada în colaborare cu muzeul va organiza un eveniment de inaugurare a casei evreiești. Evenimentul este, de asemenea, de o importanță simbolică pentru multiculturalismului Sibiului și al împrejurimilor sale“, au fost cuvintele ambasadorului după vizita în muzeu.

Ambasadorul israelian a avut întâlniri cu primarul Astrid Fodor, prefectul Mircea Crețu și președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, pe teme legate de turism, cultură și sănătate publică. „Numeroși turiști israelieni vizitează Sibiul. Frumusețea orașului și a provinciei este recunoscută. Ne-am gândit împreună la noi modalități de a spori prezența turistică israeliană în județul Sibiu. Intenționăm să organizăm acțiuni turistice în comun pentru a găsi cele mai potrivite posibilități de promovare“, a arătat Excelența Sa.

Ultimii evrei din Sibiu

Din programul ambasadorului nu putea lipsi vizita la sinagoga construită în 1899, unde a aflat mai multe despre comunitatea iudaică din Sibiu, care astăzi mai numără doar vreo 40 de persoane. „A fost fascinant să aud povestea vieții lui Otto Deutsch, liderul comunității, în vârstă de 86 ani. El s-a născut în București, iar la 5 ani, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns împreună cu toată familia sa în lagăr. Doar el și mama sa au supraviețuit. M-a întristat să aflu cum au fost afectate activitățile comunității, în general, și viața lui Otto, în special, în ultimul an. Fără evenimente, fără vizitatori, fără rugăciuni și fără posibilitatea de a vizita rudele din Israel sau SUA“, a mărturisit David Saranga.

Experiențe artistice unice

Diplomatul israelian a vizitat și Teatrul Național „Radu Stanca”, unde a discutat cu directorul Constantin Chiriac despre impactul FITS la nivel internațional și potențialul cultural și turistic al Sibiului și al împrejurimilor sale. Totodată, prezența Israelului în programul Scenei Digitale și al ediției Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din acest an au marcat subiecte importante ale întrevederii care confirmă continuarea acestui parteneriat de excepție între Sibiu și statul israelian. Cei doi au stat de vorbă și despre proiectul „RO.avant.gar.DE”, realizat de Secția Germană a TNRS. Centrat pe activitatea artistică a câtorva dintre marii creatori și gânditori ai secolului al XX-lea, confruntați cu experiența (auto)exilului sau cu dubla lor apartenență etnică româno-israeliană, acest proiect își propune să marcheze, printr-o serie de performance-uri, rolul esențial pe care nume precum Marcel Iancu, Paul Celan, Max Blecher, Tristan Tzara sau Victor Brauner l-au avut în evoluția culturii mondiale.

„Sunt mai mult decât încântat să continuăm și în acest an o prietenie și un parteneriat de excepție cu statul israelian, atât prin promovarea unor producții de excepție ale unor companii de dans israeliene excelente, cât și prin promovarea patrimoniului artistic și cultural al orașului Sibiu. Faptul că, prin bunăvoința E.S., dl. David Saranga, vom reuși să oferim abonaților Scenei Digitale și tuturor celor care vin la FITS prilejul de a intra în contact cu experiențe artistice cu totul unice, faptul că vom dezvolta un parteneriat universitar internațional, faptul că ne propunem să facem din Sibiu un mare centru cultural-turistic sunt tot atâtea motive de bucurie care ne dau nouă, celor din echipa TNRS și FITS, energia de a merge mai departe, în ciuda tuturor piedicilor impuse de contextul sensibil actual”, a subliniat Chiriac.

Răspunde