Mâncare de iarnă: cartofi copți cu unt și ceapă roșie

Călătoria noastră culinară ne poartă din nou spre Țara Făgărașului, al cărei ambasador este cartoful, și vă propunem o mâncare de iarnă din satul Sărata, comuna Porumbacu de Jos.

Vom avea nevoie de cartofi albi, din cei mai făinoși, unt, ceapă roșie, sare și zeamă de varză.

“Cartofii copți cu unt și zeamă de varză sunt specifici meselor din toamna târzie și de iarnă, dar și în timpul postului Mare, când untul este înlocuit cu ulei. În bucătăriile tradiționale, cuptorul sobei este permanent bine încălzit și este ușor să punem cartofii bine spălați pentru a fi copți”, explică Daniela Elena Graură, maestru culinar în gastronomie tradițională.

Ea ne asigură că avem de a face cu o rețetă de dificultate mică. Timpul de preparare va fi de aproximativ 50 de minute.

Cartofi copți cu unt și ceapă roșie

Ingrediente

  • 10 cartofi de mărime medie, din soiul alb (mai făinoși)
  • 150 g unt de casă
  • 2 cepe roșii
  • sare
  • moare (zeamă de varză)

Mod de preparare

  1. Se spală bine cartofii și se pun la copt în cuptor.
  2. În acest timp, untul de casă se amestecă cu sare până devine cremos.
  3. Ceapa roșie, curățată și spălată, o vom tăia mărunt, peste care vom pune sare și ulei.
  4. Verificăm dacă cartofii sunt copți și îi vom așeza într-un vas cu capac sau șervet de pânză pentru a nu pierde din căldură.
  5. Pe farfurie se așază în jumătăți cartofii, cu untul sărat pus în cubulețe pe fiecare cartof, cu ceapa tocată și preparată cu sarea și uleiul.
  6. Se bea zeamă de varză limpede și aromată.


foto: Marius Blană

Lasă un răspuns