Ciorbă ungurească de fasole (Jókai bableves)

Acest preparat numit în cinstea scriitorului maghiar Jókai Mór se gătește în oală de lut și ideal este să folosiți cârnați de Debrecen.

Ingrediente

  • 1 ciolan de porc afumat
  • 2 bucăți cârnați afumați
  • 1/2 jambon de porc
  • 1 ceapă de mărime mijlocie
  • 600 g fasole
  • frunze de pătrunjel
  • boia de ardei
  • usturoi
  • untură
  • făină
  • smântână
  • sare și piper

Mod de preparare

  1. Se fierb ciolanul de porc, jambonul tăiat cubulețe și cârnații afumați în 3 l de apă.
  2. Se adaugă fasolea înmuiată în apă rece cu o zi înainte. Când fasolea este bine fiartă, se pun ceapa, usturoiul, boiaua de ardei, sare și piper.
  3. La sfârşit se face un rântaş din făină pentru îngroşare şi se serveşte cu smântână.

Rețeta a fost culeasă de dr. Karla Roșca de la Nagyné Török Zsóka, din Tiszafüred, Ungaria, în anul 2016.

Karla Roșca este muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA, unde organizează târgul “Frumos. Ceramic. Folositor”.

Lasă un răspuns