Zamă bătrânească de crumpene ca la Nou Român

Mulțumim pentru rețetă doamnei Maria Grancea din Avrig!

Cu mai puțin de 400 de locuitori, Nou Român, sătucul de la poalele sudice ale Podișului Hârtibaciului, este cea mai mică localitate a comunei Arpașu de Jos și singura aflată pe partea dreaptă a râului Olt. Cartoful, aclimatizat în zonă acum vreo 250 de ani, la inițiativa baronului Brukenthal, se află la mare cinste în bucătăria tradițională a Țării Făgărașului, așa că nu putea lipsi din caietele de rețete ale gospodinelor din Nou Român.

Zamă bătrânească de crumpene

  • Timp de preparare: 40 min.
  • Dificultate: medie

Ingrediente

  • 100 g slănină afumată
  • 1 legătură de ceapă verde sau o ceapă mare uscată
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac mic
  • 4-5 cartofi
  • 1 ardei roșu sau o linguriță de boia dulce
  • frunze de leuștean și de tarhon
  • 1 cană bulion
  • 1 ou
  • 1/2 cană smântână dulce
  • sare după gust
  • 2-3 linguri de oțet de mere

Mod de preparare

  1. Se taie slănina felii subțiri, se rumenește, apoi se adaugă zarzavatul tăiat mărunt.
  2. Se stinge cu apă, se lasă să clocotească puțin, apoi se adaugă cartofii, se potrivește de sare, iar când aceștia sunt fierți se adaugă bulionul și se mai lasă câteva clocote.
  3. Ciorba se ia de pe foc, se drege cu oul bătut cu smântâna, se pun frunzele tăiate mărunt și se acrește cu oțet de mere.

Lasă un răspuns