Ratatouille la cuptor á la Chef Bogdan Roman: plină de vitamine, foarte gustoasă și bine parfumată

Chef Bogdan Roman din Sibiu descrie rețeta unei variante foarte populare a tocanei franțuzești de legume, care se gătește la cuptor în aproximativ 4 ore, la temperatură mică.

“Pot să vă spun că este extraordinar de gustoasă și foarte aromată”, notează priceputul bucătar sibian pe blogul său.

Chef Bogdan Roman: “Poate pare o rețetă complicată, dar vă asigur că doar pare. Este chiar o rețetă ușor de preparat. Plină de vitamine, foarte gustoasă și bine parfumată.”

Ratatouille la cuptor

Ingrediente

  • pentru sos: 2 morcovi măricei, 2 cepe medii, 1/4 țelină (100-150 g), 4-5 grăunți de usturoi, 3-4 ardei copți, 1 ardei iute copt, 500 ml suc de roșii (sau 300 ml de Passata de roșii), o linguriță de ierburi provensale (sau cimbru), ulei de măsline pentru călit, sare și piper după gust
  • pentru legume: 2 vinete, 2 dovlecei, 8 roșii
  • pentru asezonare: 4-5 grăunți de usturoi, o linguriță rasă de sare, 4-5 linguri de ulei de măsline, un praf de piper, un praf de cimbru

Mod de preparare

  1. Începem cu curățarea și spălarea legumelor. Dovleceii îi vom curăța de coajă. Vinetele le lăsăm cu coajă. Dacă nu avem ardei copți, va trebui să coacem 3-4 ardei și 1-2 ardei iuți. După ce i-am copt bine pe flacără sau în cuptor, îi presărăm cu sare din abundență și îi lăsăm să se înmoaie 10-15 minute într-o oală cu capacul pus. După aceea îi curățăm bine de coaja arsă și de semințe. Îi tocăm în bucăți mari și îi lăsăm deoparte până ne ocupăm de sos.
  2. Tocăm ceapa, morcovii, țelină și usturoiul în bucăți mai mari și le punem la călit pe foc iute în puțin ulei de măsline cu un praf de sare. După 10 minute adăugăm sucul de roșii și ardeii copți. Lăsăm să fiarbă încet aproximativ 30 de minute. Până ce legumele sunt fierte și sucul de roșii s-a redus și îngroșat. Punem totul într-un vas, adăugăm ierburile provensale sau o linguriță rasă de cimbru uscat și pasăm bine cu blenderul până obținem un sos gros. Acest sos îl vom întinde în interiorul vasului de cuptor pe care îl vom folosi (vas de yena, de lut sau tavă de cuptor).
  3. Vinetele, dovleceii și roșiile le vom felia subțire (5-6 mm), apoi le vom așeza în tavă consecutiv. Felie de vânătă, felie de dovlecel, felie de roșie. Până umplem tava și acoperim tot sosul.
  4. Pentru asezonarea legumelor, pisăm 4-5 grăunți de usturoi cu o linguriță de sare. Amestecăm bine cu puțin piper, cimbru și 4-5 linguri de ulei de măsline. Turnăm acest amestec peste legume cu ajutorul unei linguri.
  5. Acoperim cu capac sau cu folie de aluminiu.
  6. Trimitem tava în cuptorul preîncălzit la 135 de grade (la foc mic pentru cuptoarele pe gaz fără termometru) pentru 3 ore. După ce au trecut cele 3 ore, ridicăm temperatura până la 180-200 grade și mai lăsăm 45 de minute.

Poftă bună!

Lasă un răspuns