Cozonac românesc á la Chef Bogdan Vasile Ardelean

Ospățul de Crăciun este aproape sinonim cu gustul cozonacului. Cum se vede această rețetă prin ochii unui bucătar profesionist?

Chef Bogdan Vasile Ardelean este originar din Baia Mare și lucrează în gastronomie de mai bine de zece ani, fiind membru activ al celei mai mari asociații de bucătari din România, Asociația Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA). După multe experiențe internaționale, în Grecia, Anglia, Austria sau Germania, el continuă să aprecieze vechile rețete autohtone, pe care le promovează cu drag. În luna iunie a acestui an, Chef Ardelean s-a înscris cu neaoșul cozonac cu nucă la California Walnuts Commission Cooking Competition, un concurs prestigios care și-a propus să inventarieze și să publice 10.000 de rețete pe bază de nuci.

Cozonac tradițional românesc

Ingrediente

  • pentru aluat: 1 kg făină albă de calitate, bine uscată; 3 ouă și 3 gălbenușuri, fiindcă albușul întărește cozonacul; 250 g zahăr; 300-500 ml lapte dulce; 50-100 ml ulei; 100 g unt; 30 g drojdie proaspătă sau o cantitate echivalentă de drojdie uscată; un vârf de sare
  • esențe: coajă de portocală sau lămâie; rom; vanilie
  • pentru umplutură: 300-400 g miez de nucă; 3 linguri de zahăr

Mod de preparare

  1. Amestecați miezul de nucă și cele trei albușuri și creați o cremă care va fi mai ușor de întins deasupra aluatului.
  2. După pregătirea ingredientelor și a ustensilelor necesare, faceți un aluat dospit, frământat cu zahăr și, opțional, cu lapte călduț sau apă călduță. Amestecați cu făina și ouăle și frământați până se obține un aluat elastic, care nu se lipește de mână. Nu uitați de ulei, pentru că el conferă elasticitate aluatului. După ce își triplează volumul, aluatul trebuie porționat.
  3. Întindeți umplutura peste aluat și așezați-l în tăvi, lăsați să se odihnească aproximativ jumătate de oră, apoi dați la cuptor. Se coace aproximativ o oră, fără a deschide ușa cuptorului în primele 30-40 de minute.
  4. După câteva ore, când cozonacii s-au răcit, se scot din tăvi, se înfășoară cu hârtie de copt și se păstrează într-un loc răcoros.
  5. Serviți feliile de cozonac cu un pahar de lapte cald.

Lasă un răspuns