Rația de cultură

Rația de cultură

Bucătăria mobilă a fost pusă la treabă pentru militarii Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și invitații lor.


Vineri, 30 octombrie, la baza militară din Daia a avut loc etapa culinară a proiectului „Food will win the war” desfășurat de Muzeul Național Brukenthal. Exercițiul militar al zilei a fost urmat de vizionarea expoziției documentare „Food will win the war”, care timp de trei zile s-a mutat din Piața Mare la sediile Academiei.

A urmat o demonstrație privind folosirea bucătăriei mobile de campanie în zilele noastre. Meniul mesei oferit prin proiect a cuprins: ciorbă de pui, friptură de porc cu varză călită, plăcintă cu mere, câte un măr și biscuiți Brukenthal, acesta fiind co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național și sponsorizat de Boromir și Amylon.

Au participat 150 de studenți și cadre militare de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

„Hrana este primul aspect ce trebuie avut în vedere în managementul dezastrelor. În vreme de criză suntem cu toții soldați, ne adaptăm unei noi discipline și ne asumăm rolul în strategia supraviețuirii. Moralul unei armate este strâns legat legat de hrana  pe care o primește, însă, de asemenea, accesul la hrană este un drept uman elementar, esential vieții înseși”, a precizat generalul Ghiță Bârsan, rectorul AFT.

Alături de ei, s-au aflat general prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, rectorul AFT Sibiu, Marcel Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, și Mircea Ureche, director general al Amylon Sibiu, iar din partea Muzeului Brukenthal, dr. Raluca Teodorescu, șef secție Muzeul de Istorie, și dr. Alexandru Chituță, șef secție Educație, Marketing și Comunicare.

„Acest proiect este ultimul din seria proiectelor dedicate evoluției gastronomiei. Au fost înainte cele dedicate perioadei medievale, baroc și contemporane. Acesta, intitulat ‘Food will win the war’, surprinde mai multe aspecte legate de hrană în perioade de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, dar și continuarea luptei pentru economisirea alimentelor”, a menționat Raluca Teodorescu.


fotografii de Răzvan Negru

Răspunde