Plante medicinale recomandate pentru sănătatea tractului respirator

Infecțiile respiratorii sunt cele mai comune probleme de sănătate, mai ales în sezonul rece, cauzate de virusuri și bacterii care pătrund în tractul respirator. Trebuie să știi că există mai multe remedii naturale pe bază de plante medicinale, recomandate pentru tratarea acestor infecții.

Aparatul respirator are un rol esențial pentru organism – este responsabil cu asigurarea oxigenului necesar respirației. Acesta este alcătuit din căi respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii) și plămâni, unde are loc respirația.

Tractul respirator este alcătuit din:

  • tractul respirator superior este considerat a fi calea respiratorie situată deasupra corzilor vocale și include: nasul, sinusurile, faringele și laringele;
  • tractul respirator inferior, care include: traheea, bronhiile, bronhiolele și plămânii.

Infecțiile respiratorii întâlnite cel mai frecvent la tractul respirator superior sunt: amigdalita, faringita, laringita, sinuzita, otita medie, gripa (aceasta afectează și tractul respirator inferior) etc. Infecțiile respiratorii cu care se poate confrunta tractul respirator inferior sunt mai severe și sunt: gripa, bronșita, pneumonia, bronșiolita, tuberculoza (infecție bacteriană a plămânilor).

Cauzele acestor infecții sunt virusurile sau bacteriile, transmise pe cale aeriană (tuse sau strănut), sau prin atingerea unor suprafețe infectate de către o persoană (clanță, tastatură etc.). În sezonul rece, infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvent întâlnite.

Simptomele infecțiilor care afectează tractul respirator sunt destul de neplăcute și includ: tuse puternică, dureri în gât, secreții nazale, congestie nazală, strănut, dureri de cap, febră, stare generală de rău etc.

O astfel de infecție te poate împiedica pentru câteva zile sau chiar săptămâni să îți desfășori activitățile în mod normal, și, în anumite cazuri, se poate agrava. Tocmai de aceea, sănătatea căilor respiratorii superioare este foarte importantă.

Plante medicinale care contribuie la sănătatea tractului respirator

Pe lângă medicamente, remediile naturale pe care le putem folosi cu succes în tratarea infecțiilor tractului respirator sunt plantele medicinale. Acestea au numeroase proprietăți farmaceutice care le transformă în soluții eficiente pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.

Ciuboțica cucului

Se găsește în zonele de deal și munte și are proprietăți terapeutice în tratarea afecțiunilor respiratorii. Are efecte calmante, antiseptice, emoliente, analgezice și cicatrizante și este recomandată în tratarea bronșitelor, pneumoniei, în gripă, astm bronșic, tuse, sinuzită, laringită etc.

Cimbrul de cultură

Este una dintre cele mai utilizate plante medicinale pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Eficiența sa este recunoscută în tratarea afecțiunilor respiratorii precum sinuzite, tuse, astm, bronșite etc., având proprietăţi calmante, antiseptice şi expectorante.

Floare de tei

Teiul este recunoscut pentru contribuția pe care o are în ameliorarea simptomelor răcelii, gripei, și bronșitei, având efecte antiinflamatoare, calmante, antiseptice, emoliente, favorizând eliminarea transpirației și scaderea febrei. De asemenea, are și efect sedativ, reducând stresul, anxietatea, oboseala și insomnia.

Verbina

Este o plantă eficientă atât în tratarea infecțiilor respiratorii, cât și în susținerea sistemului imunitar și în tratarea anumitor afecțiuni neurologice, oboseală cronică etc. Verbina este utilizată ca adjuvant și în tratamentul insomniei, depresiei, anxietății etc., având proprietăți calmante, antinevralgice și tonice.

Pe lângă medicamentele care tratează simptomele infecțiilor respiratorii (analgezice, antiinflamatoare etc.), este recomandată administrarea suplimentelor alimentare naturale, pe bază de plante.

Lasă un răspuns