Ghiveci de legume cu dichis

Adunarea generală a legumelor de toamnă a votat în unanimitate: familia ta primește un prânz ușor și sănătos, bogat în vitamine!

Cunoscut ca o mâncare de post, în care pui ce ai și ce vrei, ghiveciul are totuși rostul său, dacă dorești cu adevărat să păstrezi toată aroma pe care ți-o pot oferi legumele de sezon. Pentru un gust echilibrat, vei adăuga aproape toate ingredientele în proporții egale și nu exagera cu mirodeniile – ne sfătuiește Elena Moldovan, bucătăreasă cu ștate vechi de la cantina studențească din Sibiu, pe care am întâlnit-o gătind la Târgul de țară, la “Sărbătoarea Recoltei” din Muzeul ASTRA.

“Pregătim un ghiveci de legume cu ceapă, morcovi, ardei, roșii, fasole verde, conopidă, cartofi, dovlecel, toate legumele. Cam într-o oră va fi gata, legumele de obicei fierb repede. Punem doar sare și, la sfârșit, ceva verde deasupra. Alte condimente nu folosim la ghiveci, ca să-și păstreze gustul de la legume, că e cel mai bun”, ne-a învățat doamna Moldovan.

Ghiveci de legume

Ingrediente

  • 0,5 kg morcovi
  • 0,5 kg cartofi
  • 300 g ceapă
  • 0,5 kg ardei capia
  • 0,5 kg dovlecel
  • 0,5 kg vinete
  • 0,5 kg fasole verde
  • 200 g mazăre
  • 0,5 kg roșii
  • 200 ml ulei

Mod de preparare

  1. Se călește ceapa cu morcovii tăiați mărunt, apoi se adaugă pe rând celelalte legume, lăsând la urmă vânăta, dovlecelul, roșiile și sarea.
  2. Se lasă la foc mic, pentru ca legumele să își lase apa.
  3. Ghiveciul este gata când legumele sunt fierte.

Elena Moldovan

Dacă nu țineți post, recomandarea noastră încercată este să asortați acestui ghiveci de legume câteva bucățele de cârnați de Mangalița puțin prăjiți. Un deliciu!

Lasă un răspuns