Complexul agroturistic Păstrăvăria Albota – redresare cât ai zice „pește”!

Complexul agroturistic Păstrăvăria Albota – redresare cât ai zice „pește”!

Afacerile Păstrăvăriei Albota și-au revenit datorită soluțiilor găsite rapid de sibianul Martin Müller, inginerul care a devenit fermier din pasiune.

Müller a explicat în cadrul evenimentului „Fermier în Linia Întâi în Transilvania și Maramureș – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum, ce a făcut în ultimele luni pentru a-și salva complexul turistic pe care l-a dezvoltat la Arpașu de Sus.

„Am plecat de la IT și am ajuns la agroturism”

„Noi încercăm să le facem pe toate, cu toate că eu nu sunt din domeniu. Eu sunt inginer de software, deci fermele noastre sunt de fapt un hobby. Am plecat de la IT și am ajuns la agroturism. Dacă vorbim despre culturi, pot spune că anul acesta este unul normal. Din cele 300 de hectare pe care le cultivăm, avem o producție medie. Pentru zona noastră, medie înseamnă la porumb siloz 20 de tone la hectar acolo unde suntem afectați de animalele sălbatice și 40-50 de tone acolo unde nu suntem afectați. Noi producem doar pentru zootehnia proprie. Avem peste 400 de capete de vaci din rasa Angus, peste 200 de bivoli, 1.500 de oi și 600 de capre”, a povestit administratorul Păstrăvăriei Albota.

„Lecțiile anului acesta sunt extrem de dure”

„Ne ocupăm și de procesare. Pe lângă abator, avem carmangerie, prelucrare pentru a intra mai ușor în HoReCa. Și acum vin de fapt lecțiile anului acesta care sunt extrem de dure. Eu eram foarte mândru că avem agroturism și că agricultura susține turismul. De fapt aceasta este ideea: plecăm de la fermă la farfurie. Când a venit pandemia, iată că eram închiși și nu aveam turiști. Ne întrebam: ce să facem, ce să vindem, cui să vindem? Săracii păstrăvi! Aveam vreo 70 de tone în apă care cereau de mâncare, animalele cereau de mâncare. Aveam nevoie de 500 de kilograme de furaje pe zi ori 1,5 euro kilogramul înseamnă 750 de euro pe zi în minus. Și vezi cum crește stocul pe care nu ai unde să îl vinzi. Deci de la 70 de tone am ajuns la 110 tone și chiar am încercat să adaptăm rațiile la valoarea minimă. Așa supli nu au fost păstrăvii noștri niciodată ca anul acesta”, a mărturisit Martin Müller.

Terasa Albota
Terasa Albota

„Trebuie să ieși pe piață”

În paralel, ca inginer de soft, Müller a încercat vânzarea online. „Am făcut un magazin mobil prin care să ieșim cu produse. Să ai o producție proprie este un mare avantaj, dar este avantaj doar atunci când livrările la supermarketuri sunt blocate datorită traficului și datorită controalelor. Doar în aceste condiții ca fermier ai o șansă bună. În rest, lanțurile sunt foarte bine organizate. Chiar și la ora actuală există o contracție a business-ului de 50%, iar eu estimez că va fi așa și în următorii doi ani. Iată că trebuie să regândești business-ul și trebuie să ieși pe piață să vinzi. Iar când ieși tu în piață, prețul este unul și când vine clientul la tine, prețul este mai bun”, dezvăluie acesta.

„Am mers mai mult pe agrement”

„Noi am mers mai mult pe agrement, avem o terasă foarte mare, o grădină de vară, cu o bucătărie foarte mare care este în grădina de vară. Așa am reușit să ajungem la nivelul anului trecut. Nu am recuperat cele trei luni moarte, dar din punct de vedere al rulajului și a eficienței am ajuns la valoarea anului trecut. Și dacă nu ne închid iar, noi sperăm să continuăm în acest fel”, conchide omul de afaceri sibian.

Albota. Visul alimentației sănătoase

Ferma de păstrăvi Albota se află la poalele Munților Carpați, în Valea Arpășelului, înconjurată de rezervația naturală și vârfurile muntoase Albota și Buteanu (2.507 m).

Păstrăvii, carnea şi produsele din carne provin din păstrăvărie şi ferma proprie din localitatea Cârţişoara. Brânzeturile provin de la atelierul propriu de prelucrat lapte/brânză din localitatea Poieniţa. Pâinea servită în restaurant se face pe vatră în brutăria de la păstrăvărie.

Complexul produce peste 80% din alimentele și băuturile pe care le comercializează și vă puteți convinge de asta vizitând micro-hidrocentrala proprie, instalația proprie de tratare a apei și a apelor uzate, pășunile întinse pe mai bine de 1.000 de hectare, cu peste 2.000 de animale, ferma proprie cu oi, capre, vaci, bivoli, bovine Angus, cai, iepuri sau rațe, brutăria proprie, afumătoarea, măcelaria, atelierul de prelucrat laptele, cele două sere unde se obțin legume proaspete și verdețuri, precum și restaurantul cu două terase și o grădină mare de vară unde veți mânca delicioase preparate pe bază de păstrăv.

Specialitatea casei: file de păstrăv în fulgi de porumb cu sos de pătrunjel şi cartofi natur

Pentru grupuri mari și firme, Albota oferă suficient spațiu și servicii precum: 40 de camere confortabile concepute în stil rustic, cu o tentă modernă, 3 săli de conferințe (10-100 pers.), internet gratis/Wi-Fi și TV, o varietate de activități de agrement: pescuit, călărie, biciclete, teren de sport (tenis, fotbal, handbal), drumeții, saună, jacuzzi, petreceri cu DJ – pentru grupuri, sau foc de tabără.

Răspunde