“Coloranți naturali în arta textilă contemporană”, o pledoarie pentru întoarcerea la origini

Specialiștii în patrimoniu și artiștii contemporani au găsit forme noi de a valorifica vechile cunoștințe și resurse în domeniul artei textile.

Proiectul “Coloranți naturali în arta textilă contemporană” își propune crearea unei conexiuni între arta textilă contemporană și patrimoniul textil românesc, european și universal, prin intermediul coloranților naturali. Coordonat de Asociația Știința și Patrimoniul Cultural în Conexiune (Asociația i-CON), proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București (UNArte) și Muzeul ASTRA din Sibiu.

“Acest proiect îmi este foarte drag și am fost destul de aproape de colegii care și-au adus aportul la punerea lui în practică, încă de la început. Foarte importantă pentru acest proiect este puterea sinergiei și nu doar o sinergie a faptelor care au pus eforturile mai multor tipuri de specialiști împreună, ci o sinergie a disciplinelor care au ajuns să ducă cercetarea fundamentală în practică și în viitor, pentru că ceea ce s-a desfășurat ca cercetare a coloranților naturali, pornită de la cercetare chimică, fizică, de natură științifică aplicată pe patrimoniul etnografic al Muzeului ASTRA, a ajuns să vadă lumina viitorului prin eforturile tuturor artiștilor care au reluat, regăsit și reutilizat aceste cunoștințe tradiționale și resurse naturale care au fost la dispoziția omului dintotdeauna, coloranții de factură naturală. Este, poate, unul dintre demersurile cele mai ‘verzi’ la care am putut să fim martori în acest an și poate un exemplu extraordinar de sustenabilitate în domeniul culturii și al artelor, felul în care artiști contemporani foarte tineri, foarte talentați, au reușit să beneficieze de toate cunoștințele pe care colegii cercetători le-au pus la dispoziție, au reușit să le dea forme noi și să le găsească direcții de utilizare în viitor. Cred că suntem cu toții foarte conștienți de ceea ce înseamnă colorantul în industria modei în ziua de astăzi: este unul dintre cei mai mari poluatori și o amenințare la adresa siguranței mediului în care trăim. Or, această întoarcere în trecut, la resursele naturale pe care le găsim în jurul nostru sau le putem cultiva, demonstrează că există posibilitatea unei întoarceri cu aceleași efecte, cu aceleași culori vibrante, frumoase, cu tehnici și modalități remarcabile de a pune culoare pe veșminte”, a explicat Mirela Iancu, directorul de marketing al Muzeului ASTRA, cu ocazia vernisajului expoziției “Coloranți naturali în arta textilă contemporană” pe care o găzduiește, începând de astăzi, Pavilionul Muzeal Multicultural din Dumbrava Sibiului.

“În ciuda vremurilor vitrege, Muzeul ASTRA a reușit, prin eforturi nemaipomenite, ca în acest an să rămână alături de publicul său”, a mai mărturisit Mirela Iancu.

Tot în cadrul proiectului “Coloranți naturali în arta textilă contemporană”, sâmbătă, 17 octombrie, la Pavilionul de joc din Jina din Muzeul în aer liber, între orele 11:00 și 13:00, se vor organiza ateliere de eco-printing şi vopsire tradițională cu plante tinctoriale, deschise tuturor celor interesaţi. În caz de vreme nefavorabilă, atelierele vor fi susținute în sala “Changes” din Pavilionul Muzeal Multicultural.

Lasă un răspuns