Ciorbă de porc ca la Cașolț

Un ceaun încăpător, niște carne de porc bine crescut în gospodărie, legume și zarzavaturi proaspete și o măsură de condimente ardelenești. Și gata-i ciorba gustoasă și sățioasă, așa cum o pregătesc românii de pe Valea Hârtibaciului!

Ingrediente

  • 1 kg carne macră de porc
  • 1 kg cartofi
  • 4 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 țelină
  • 2 cepe
  • 1 lingură untură
  • 5 linguri ulei
  • sare după gust
  • 3 foi dafin
  • 1 cană și jumătate de lapte
  • 1 gălbenuș de ou
  • 3 linguri oțet

Mod de preparare

  1. Zarzavatul (morcovul, pătrunjelul, țelina și o ceapă) tăiat mărunt se pune la fiert în 5 litri de apă. Când este aproape fierte, se pun și cartofii tăiați cuburi, frunzele de dafin și sarea.
  2. Separat, într-o tigaie, în untură și ulei, se pune la călit o ceapă tăiată mărunt, apoi se adaugă carnea tăiată bucățele. Se pune și această compoziție la fiert pentru încă 20 de minute.
  3. Se adaugă oțetul și apoi o dresătură dintr-o cană de lapte și o lingură de făină.
  4. După ce mai fierbe 10 minute, se ia oala de pe foc și se adaugă o dresătură din gălbenușul de ou și jumătatea de cană de lapte.

Rețetă culeasă la Târgul comunităților rurale organizat în Muzeul ASTRA.

Lasă un răspuns