Zamă acră de găină cu orez şi mujdei

Acest preparat este una dintre ciorbele ardelenești tradiţionale, foarte bogată şi săţioasă, care servită la prânz poate înlocui cu succes felul principal.

“Se întâlnește și sub denumirea de zamă aită, care provine de la regionalismul ai, care înseamnă usturoi. Se poate drege și cu iaurt gras şi se serveşte cu ardei iute. În localități precum Cârțișoara și Racovița, din zona etnofolclorică Țara Oltului, această zamă acră se pregătea a doua zi după nuntă”, explică specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu, care au cules această rețetă din Țara Oltului și au publicat-o în lucrarea “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

Zamă acră de găină cu orez şi mujdei

Ingrediente

  • 1 kg carne de găină
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 2 cepe
  • țelină
  • 4 l apă
  • 4 – 5 căței de usturoi
  • 2 linguri rase de orez
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml smântână
  • oțet
  • sare
  • piper


Mod de preparare

  1. Carnea de găină se curăță, se spală și se pune la fiert în 4 litri de apă rece, cu o jumătate de linguriţă de sare.
  2. Când apa începe să clocotească, se îndepărtează spuma care se formează, apoi se adaugă zarzavatul și cepele, curățate, spălate şi tăiate mărunt. (Zarzavatul se poate căli 2 minute, cu o lingură de ulei, pentru o aromă mai pronunţată şi culoarea galbenă frumoasă pe care o dă morcovul).
  3. Se lasă să fiarbă la foc mic, iar când toate sunt aproape fierte, se pune orezul spălat, amestecând bine ca să nu se lipească de fundul oalei.
  4. După ce au fiert bine, iar carnea se desprinde de pe os, se acreşte ciorba cu oţet după gust şi se potrivește de sare şi piper.
  5. Se ia oala de pe foc şi se pune în ciorbă mujdeiul de usturoi care astfel se înăbușe doar.
  6. Se drege ciorba cu gălbenușurile bătute bine cu smântână și puțină zeamă din ciorbă.

Lasă un răspuns