Arhiva de Fotografie: infrastructură de specialitate dedicată patrimoniului fotografic din România

Proiectul Arhiva de Fotografie (AdF) își propune să realizeze prima bază de date generală științifică a patrimoniului fotografic din România, un instrument de lucru online accesibil, eficient și extrem de necesar pentru cercetarea istoriei fotografiei de pe actualul teritoriu al României.

Materialul fotografic donat proiectului inițiat de Asociația Renascendis și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național va fi digitalizat, cercetat și publicat online. Portalul www.arhivadefotografie.ro va reuni material fotografic prelucrat digital din mai multe colecții publice și private, va propune cronologii rezultate în urma cercetărilor științifice și va asigura informații istorice verificate pentru toate atelierele fotografice și toți fotografii incluși.

AdF pornește de la digitalizarea colecției de fotografie veche a Asociației Renascendis, colecție în continuă creștere, destul de variată ca răspândire geografică și cronologică (peste 14.000 de documente fotografice din perioada 1848-1970: dagherotipuri, ferotipii, pozitive pe hârtie, negative pe diverse suporturi), și se îndreaptă spre digitalizarea materialului fotografic dintr-o serie de mici muzee, arhive și colecții private. AdF, prin diverse modalități, salvează și arhivează material fotografic în mod științific și depune eforturi pentru a identifica și recupera clișoteci ale atelierelor fotografice vechi. În mai puțin de un an, acest proiect independent a reușit să salveze peste 8.000 de documente fotografice valoroase.

Alături de promovarea patrimoniului fotografic vechi în rândul publicului larg și al publicului de specialitate, un rol important al proiectului este dezvoltarea unei infrastructuri de salvare, cercetare și conservare dedicate.

Într-o primă etapă, proiectul prevede cercetarea situației clișotecilor atelierelor fotografice din zona Brașov – Făgăraș – Sibiu care au funcționat între 1860 – 1950. AdF își propune să demonstreze utilitatea patrimoniului fotografic pentru istoria locală, pentru cunoașterea și păstrarea identității comunităților. Astfel, va fi creată o expoziție pornind de la cinci fotografii realizate în Țara Făgărașului, selectate în vederea reconstituirii legăturii acestora cu comunitățile din care au provenit.

Prin muncă de teren, întâlniri, discuții și interviuri cu membri din comunități, fotografiile vor fi repuse în context alături de alte mărturii fotografice, scrisori și documente din arhive de familie.

De asemenea, proiectul include și o componentă de educație non-formală, prin implicarea unui număr de aproximativ 20 de liceeni din Țara Făgărașului în ateliere de digitalizare și conservare a documentelor fotografice, precum și în munca de teren și în realizarea expoziției.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

foto sus: Tânără în „costum național”, prelucrare digitală după un clișeu pe sticlă cu gelatino-bromură de argint, atelier Ioan Ceanovici, Craiova, cca. 1935, colecția AdF (donația Mihai Sultan)

Lasă un răspuns