Peste 500 de ani de istorie și tradiție farmaceutică în Sibiu

Peste 500 de ani de istorie și tradiție farmaceutică în Sibiu

Primul spital de pe actualul teritoriu al României a fost atestat în iunie 1292, la Sibiu, în clădirea unde astăzi se află căminul de bătrâni de pe strada Azilului nr. 4, iar în 1494 apare în Piața Mare prima farmacie din oraș și de pe teritoriul României din zilele noastre.

Sibiul a avut, de-a lungul istoriei sale, medici renumiți și a supraviețuit multor perioade dificile. Lecțiile trecutului merită cunoscute, mai ales că ele ne pot fi de folos și astăzi. În plus, specialiștii au remarcat un interes crescând pentru terapiile naturale cunoscute odinioară, care și-au dovedit eficiența și reprezintă o alternativă sau un element complementar terapiilor moderne.

Tradiții farmaceutice sibiene

Pentru creşterea gradului de cunoaştere privind istoricul dezvoltării practicii farmaceutice în judeţul Sibiu și susţinerea educaţiei pentru sănătate în rândul sibienilor, secția din Sibiu a Societății Române de Istoria Farmaciei (SRIF) derulează încă din anul 2016 proiectul „Tradiții farmaceutice sibiene”.

conf.dr.farm. Ladislau Rosenberg, președinte SRIF Sibiu: „Prin acest proiect, ne propunem să contribuim la diseminarea conceptului de educaţie pentru sănătate prin oferirea unor exemple de bune practici, prin implicarea activă a populaţiei în domeniul păstrării sănătăţii. Proiectul sprijină dezvoltarea personală şi socială prin oferirea de informaţii, educaţie pentru sănătate şi prin sprijinirea indivizilor să-şi dezvolte capacitatea de a lua decizii favorabile sănătăţii. Prelegerile tematice sunt o cale accesibilă educaţiei în grup, folosind mijloace de comunicare în masă audio-video. Proiectul se bazează pe acţiuni comunitare eficiente, deoarece comunitatea are o forţă proprie şi poate controla propriile iniţiative şi activităţi.”

În colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu – compartimentul Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul Gazelor Naturale Mediaș și Asociația de Autoajutorare a Diabeticilor și Bolnavilor Oncologici Mediaș, SRIF Sibiu a derulat anul trecut numeroase activități în cadrul acestui proiect: ghidaje și activități cultural-educaționale tematice în cadrul Muzeului de Istoria Farmaciei din Sibiu, Muzeului Gazelor Naturale Mediaș și Asociaţiei de Autoajutorare a Diabeticilor şi Bolnavilor Oncologici Mediaş, coordonarea grupului de cercetare în domeniul istoriei farmaciei în județul Sibiu inițiat în 2016, înființat în cadrul aceluiași proiect, vernisarea unei expoziții temporare tematice, realizarea simpozionului internațional „Terapii naturale în actualitate”, lansarea volumului „Terapii naturale în actualitate” realizat de conf. dr. farmacist Ladislau Rosenberg, cu ocazia simpozionului, precum și participarea activă la organizarea celei de a XXVIII-a Reuniuni Naționale Anuale a Societății Române de Istoria Farmaciei la Sibiu.

Grupul ţintă al proiectului a fost reprezentat de publicul larg, în special cel local, instituţiile publice educaționale și de cultură, organizaţiile neguvernamentale implicate în promovarea educației pentru sănătate.

Pandemia COVID-19 i-a obligat pe inițiatorii proiectului să se adapteze și să mute activitățile online, însă pe mai departe există planuri interesante despre care ne vorbește muzeograful Ana-Maria Păpureanu în materialul următor:

Prin proiectul „Tradiții farmaceutice sibiene”, organizatorii și-au propus să aducă în prim-plan un muzeu unicat și un nou domeniu științific – istoria farmaciei -, rescriind o pagină din istoria locală prin intermediul studiilor realizate în acest domeniu. Recent, coordonatorii proiectului, conf. dr. farmacist Ladislau Rosenberg și muzeograful Ana-Maria Păpureanu, au obținut din partea Ministerului Culturii atestatul de expert în bunuri arheologice și istorico-documentare în domeniul istoriei farmaciei. „Obținerea acestor atestări ne-a permis începerea activității de clasare a valorosului patrimoniu național mobil din cadrul Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu”, au subliniat cei doi specialiști.

Muzeul de Istoria Farmaciei, unic în țară

Deschis publicului în 1972, Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu, departament al Muzeului Naţional Brukenthal, este încă prea puţin cunoscut, însă reprezintă o pagină din istoria națională ce aşteaptă să fie citită.

„Muzeul este unul unic pentru ţara noastră, de asemenea şi colecţiile. Suntem singurul muzeu de istoria farmaciei din ţară care deţine şi colecţii homeopate, dar şi alopate, iar patrimoniul nostru depăşeşte 6.900 de piese”, explică muzeograful Ana-Maria Păpureanu.

Exponatele provin de la peste 70 de farmacii, oficii farmaceutice și instituţii medicale aflate în 32 de localităţi de pe întreg cuprinsul ţării, dar şi din donaţiile persoanelor particulare (dr. Victor Weindel, dr. Radu Ispas, dr. Krauss, farmacistul Friedrich Salmen). Sursele originale ale acestor preparate medicamentoase, ustensile, recipiente, cărţi şi documente istorice sunt centre renumite ale Europei precum: Viena, Dresda, Leipzig, Berlin, Budapesta, Stuttgart, Londra sau Paris, de unde au fost achiziţionate. Clădirea care adăposteşte astăzi muzeul este un monument istoric de arhitectură, datând din anul 1568 şi aici a funcţionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia în ordine cronologică înfiinţată în jurul anului 1600, denumită „La ursul negru”.

foto: Muzeul de Istoria Farmaciei Sibiu

Muzeul este organizat după modelul unei farmacii clasice. Vizitatorul pătrunde, de îndată ce deschide uşa muzeului, în oficină, element tradiţional în configuraţia farmaciilor, având funcţia de prezentare, preparare şi vindere a produselor medicamentoase. Trecerea spre laborator se face printr-un hol unde sunt expuse diferite obiecte utilizate în tehnica farmaceutică, dar şi în cea medicală. Spaţiul unde a fost reconstituit un laborator farmaceutic al secolelor XVIII-XIX ilustrează complexitatea proceselor de elaborare a medicamentelor şi evoluţia acestora. Ultima sală a expoziţiei este rezervată homeopatiei, ea ilustrând interesul de care s-a bucurat această doctrină terapeutică la Sibiu.

Răspunde