Delicatese din ceaunul ciobanului: sloi de oaie, balmoș ciobănesc și tocană cu carne de oaie

O adevărată binecuvântare a papilelor gustative și o provocare pentru ficatul sensibil al orășeanului, bucatele ciobanilor sunt răsplata unei zile de muncă grea. De-i vrea să le încerci, vino în ospeție la una din pensiunile Mărginimii!

De la oierii din Râu Sadului am aflat pentru tine cum se prepară sloiul de oaie, tocana de oaie și balmoșul, însă-i musai să le guști pe îndelete la fața locului!

Sloi de oaie

Ingrediente

  • carnea de la o oaie (fără oase)
  • 6 cepe
  • 15 foi dafin
  • o lingură de piper boabe
  • 100 g sare
  • 3 kg seu de oaie

Mod de preparare

  1. Se topește seul în ceaun, apoi se adaugă carnea tăiată mărunt ca pentru tocană și 3 litri de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic pentru 2-3 ore, iar în timpul acesta se pune sarea. Când carnea este fiartă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, foile de dafin și piperul.
  2. Sloiul va fi gata când grăsimea se limpezește. Se lasă să se răcească în ceaun, iar când s-a întărit, se răstoarnă pe un fund de lemn.
  3. Se poate servi ca atare, rece sau cald topit în tigaie, călind mai multă ceapă în el și însoțit cu mămăligă.

Tocană cu carne de oaie

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de oaie
  • 1 ardei roșu kapia
  • 3 cepe mari
  • 5 căței de usturoi
  • 1 lingură mare de untură
  • 200 g slănină
  • 1 linguriță de paprică
  • 1 linguriță de piper
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

  1. Se topește slănina în untură, apoi se călește ceapa și ardeiul. Urmează carnea, paprica, piperul și sarea.
  2. După ce se călește carnea, se adaugă apă cât să acopere compoziția. Înainte să fie carnea aproape fiartă, se adaugă usturoiul.
  3. Tocana este gata când carnea este fiartă. Se servește cu mămăligă.

Balmoșul pregătit de oierul Petru Tara, din Râu Sadului, a lăsat cu gura căscată vizitatorii Târgului de Turism al României

Balmoș ciobănesc

Ingrediente

  • 2 l lapte de oaie
  • 0,5 kg făină de mălai
  • 300 g unt
  • 0,5 kg caș dospit

Mod de preparare

  1. Laptele se pune la fiert în ceaun. Când fierbe, se presară făina de mălai și amestecă continuu până când se îngroașă. Acum se adaugă untul.
  2. După încorporarea untului, se pune cașul și se amestecă până când și acesta se topește.
  3. Se consumă cald, imediat după preparare.


foto: Adela Dadu

Lasă un răspuns