Friptură de vită gătită la temperatură joasă

Carnea gătită la temperatură joasă nu se usucă, rămâne suculentă şi moale, chiar dacă s-a pătruns deja de tot.

Ingrediente

  • o bucată de 1,5 – 2 kg pulpă de vită sau mânzat
  • o linguriţă de piper boabe
  • o linguriţă de coriandru boabe
  • o linguriţă de boia dulce
  • o linguriţă de chimen
  • boabe de ienupăr şi boia iute
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguriţe de sare
  • ulei de măsline
  • 100 ml vin sau apă

Mod de preparare

  1. Carnea se spală şi se usucă cu un prosop de hârtie.
  2. Condimentele boabe, sarea, foile de dafin se zdrobesc într-un mojar şi se amestecă cu cele două feluri de boia. Se întinde amestecul pe o planşetă şi se tăvăleşte carnea prin el.
  3. Se pune carnea într-o pungă de plastic şi se videază. Se păstrează la frigider 1-2 zile.
  4. Se pune carnea într-un vas termorezistent, se unge cu ulei de măsline, se toarnă vinul sau apa şi se dă la cuptor 4-5 ore. La sfârşitul fiecărei ore, bucata de carne se întoarce şi se stropeşte cu zeama din vas. Dacă partea din faţă şi din spate a cuptorului nu coace la fel, este indicat ca să se întoarcă şi vasul de câteva ori, pentru a se găti carnea uniform.
  5. După ce se scoate friptura din cuptor, se lasă la odihnit, acoperită, 15-20 de minute, după care se poate felia.
  6. Se serveşte cu orice fel de garnitură, sau se taie felii subţiri şi se aranjează pe platou.

Culoarea cărnii în interior este rozalie, dar aceasta nu înseamnă că nu este gătită bine.

Lasă un răspuns