Valerie Deleanu – muncă, misiune și destin

Valerie Deleanu – muncă, misiune și destin

Muzeul ASTRA din Sibiu îl aniversează astăzi pe cercetătorul Valerie Deleanu, de la nașterea căruia se împlinesc 80 de ani.

Născut la 8 iunie 1940, la Chișinău, cu doar trei săptămâni înainte de cedarea Basarabiei, Valerie Deleanu și familia sa au fugit de opresiunea sovietică și s-au refugiat la Sibiu, în 1944.

În 1963, a devenit licenţiat în istorie al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, apoi a predat în învăţământul preuniversitar şi, din anul 1975, a lucrat ca muzeograf în cadrul Muzeului Tehnicii Populare, ulterior şef de secţie, cercetător ştiinţific şi cadru didactic asociat al Facultăţii de Ştiinţe din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

A contribuit la dezvoltarea sectoarelor tematice ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, prin campanii de identificare şi reconstrucţie a monumentelor de tehnică şi arhitectură tradiţională, temele sale dominante de cercetare fiind legate de sistemul transporturilor tradiţionale şi de habitatul rural. Este colaborator al publicaţiilor: „Cibinium”, „Studii şi comunicări de etnologie” și „Transilvania”.

„Domnul Valerie Deleanu a fost angajat al Muzeului în aer liber timp de 35 de ani (1975-2010), dar a rămas un bun colaborator al instituției noastre și după pensionare. Un om deosebit de blând și modest, Valer Deleanu s-a identificat cu profesia sa. Tot ce a făcut a realizat cu o pasiune și o mare putere de muncă, lăsând în urmă mii de obiecte de patrimoniu achiziționate, zeci de monumente transferate, mii de pagini de rapoarte de cercetare, zeci de articole și volume publicate. Nu în ultimul rând, ne-a rămas un model de urmat. Îi urăm domnului Valerie Deleanu la mulți ani și multă sănătate!”, transmite conducerea muzeului.

Răspunde