Sibiul se îmbracă-n ie mândră

În prag de solstițiu și de Sânziene, sărbătorim Ziua Universală a Iei pentru a șaptea oară, în Muzeul ASTRA.

„Sub titlul ÎMPREUNĂ, deschidem larg porțile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Însoțiți de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunțe solstițiul și sfântul Ioan de Vară, intrăm din nou în lumea magică a iei. Suntem convinși că sensul lui ÎMPREUNĂ a căpătat anul acesta valențe multiple, dincolo de granițe fizice, în spiritul unor comunități reașezate parcă, ardelenește, în matca empatiei și maturității”, spun reprezentanții instituției.

Sărbătoarea este întregită de decorarea Muzeului ASTRA cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria E – Patrimoniul Cultural Național, distincție acordată de președintele Klaus Iohannis pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional. Distincția va fi înmânată de către vicepremierul Raluca Turcan. Festivitatea va avea loc sâmbătă, 20 iunie, de la ora 17.00, pe scena Târgului de țară.

„Am ales patru spații distincte din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru ediția de anul acesta, invitându-vă la cea mai frumoasă plimbare prin muzeu, pe alei senzoriale și poieni înverzite, din Târgul de țară pe aleea pivelor spre gospodăriile din Văleni, Târgu Cărbunești, Râșculița și Straja”, transmite Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Din program nu vor lipsi târgul de ii și obiecte tradiționale, plimbarea în ie cu Biciclete Cochete, cosițe și cununițe de flori împletite. Sâmbătă după-amiaza, de la ora 17.30, pe scena Târgului de țară, invitați sunt Petra Acker & the Band.

Petra Acker & the Band – tribul a patru artiști-magicieni neconvenționali care aleg să se joace continuu, în cel mai original mod, cu ritmurile, sunetele, undele și vibrațiile, cu muzica. Cineva, cândva, spunea că să asculți muzică înseamnă, de fapt, să asculți ce se întâmplă în tine când se aude muzica. Petra Acker & the Band știu să facă să se „întâmple” metamorfoze, bucurie și sinestezie înlăuntrul tuturor atunci când pendulează de la funk la afrobeat sau de la jazz la r’n’b. Ei ridică întotdeauna ștacheta evenimentelor la care sunt invitați. Din Europa în SUA, de la Untold și Waha la Festivalul de Jazz din Budapesta, de la renumitul club de jazz „Porgy and Bess” din Viena și până la cele mai colorate și luminoase scene din lume.

Conferință cu părintele Necula

Părintele profesor Constantin Necula ne-a însoțit încă de la prima ediție organizată de Muzeul ASTRA. Anul acesta, pe 24 iunie, de Sânziene, de la orele 18.30, devine gazdă în conferința online „Ia, haină de lumină a sărbătorii“, organizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Institutul Limbii Române și Doxologia, avându-le invitate pe Mirela Crețu – director muzee pavilionare (Muzeul ASTRA), Iulia Gorneanu (autor, curator, colecționar), conf.univ.dr. Lia Faur (scriitor, lector de limba română la Universitatea El Manar, Institutul de limbi moderne Habib Bourguiba, Tunis; coordonator al Centrului de Cultură și Știință al României la Tunis) și Andreea Ciortea (antreprenor cultural, co-organizator și inițiator Ziua Iei Sibiu și comunitatea online IA Sibiu).

Împreună online

Organizatorii îi îndeamnă pe sibieni să se fotografieze îmbrăcați cu ie şi să încarce imaginea respectivă pe profilul de Facebook, Twitter sau Instagram, apoi să o împărtăşească pe pagina de Facebook a Muzeului ASTRA și pe facebook.com/IASIBIU folosind etichetele #MuzeulASTRA #ZiuaIei #24iunie #Sânzienele #IASibiu #lablouseroumaine #Romania.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în 2013 de comunitatea online La Blouse Roumaine.

Lasă un răspuns