Moșna: relaxare în natură, dar și lecții de istorie și bucătărie locală

Cetatea din Moșna primește din nou oaspeți. Întregul domeniu săsesc este administrat de oameni cu respect pentru istoria locului și care își doresc turiști responsabili.

La răspântia traseelor bătătorite care leagă Sibiul de Mediaș și Sighișoara, Moșna merită o oprire. Aici se întâmplă lucruri bune pe care trebuie să le vedeți cu ochii voștri!

Musafiri în casa lui St. L. Roth

Cazarea este posibilă în casa de oaspeți amenajată în fosta casă parohială unde a locuit preotul și profesorul Stephan Ludwig Roth, rămas în istorie pentru activitatea sa revoluționară la 1848. Totul a fost organizat cu bun gust, gazdele reușind să asigure condiții confortabile de secol XXI fără a afecta specificul istoric al casei. Tariful de închiriere a unei camere duble este de 55 euro/noapte pentru două persoane sau 735 euro pentru a rezerva integral pensiunea cu 5 camere.

Oaspeții beneficiază de acces gratuit în biserica fortificată și restul ansamblului medieval, inclusiv în turnul slăninii și colecția muzeală de obiecte și costume populare săsești înființată în anul 2000.

Bunătăți locale

Meniul oferit este unul tradițional, după vechi rețete săsești, specifice locului. Puteți opta și pentru o variantă vegetariană, presărată cu preparate vegane sau raw gândite de Ligia Pop, care are în grijă biserica și fosta casă parohială prin intermediul Asociației P.A.T.R.U. Tot prin implicarea Ligiei, turiștii sunt provocați să participe la ateliere pe diverse teme, unde vor învăța să culeagă plante comestibile și aromatice, legume și fructe și să gătească folosind ingredientele locale, să coacă pâine de casă în cuptor cu lemne, să pregătească brânză, unt și multe alte bunătăți.

Locul este ideal pentru drumeții sau plimbări cu bicicleta sau cu șareta, iar gazdele vă pot oferi un coș cu produse locale pentru picnic în livadă sau în împrejurimile Moșnei.

Cei interesați să descopere specificul culinar al zonei pot vizita o fermă bio din vecinătate, unde îi așteaptă degustări de brânzeturi și dulcețuri, vinuri, țuică, vișinată și alte produse tradiționale.

E nevoie de voluntari

Reparațiile și lucrările de întreținere a ansamblului istoric se desfășoară neîntrerupt, chiar și în perioada pandemiei. Familia Ignat din Moșna lucrează zilnic la cetate, iar dacă veți petrece un sejur aici, poate vă găsiți timp să-i ajutați puțin la treburi. “Lucrul va continua, fiindcă avem multe în plan, indiferent de volumul de turiști pe care îl vom primi și ne bucurăm de căldura și frumusețea locului”, spune Ligia Pop. De asemenea, puteți susține proiectele Asociației P.A.T.R.U. (Patrimoniu, Arhitectură, Tradiție, Rit și Universalitate) prin donații.

Pentru rezervări la Meschen Castle Guesthouse, apelați +40 (770) 263 851.

foto: Raoul Pop / arhiva Secret de Sibiu

Lasă un răspuns