Cavalerii culturii sibiene, decorați de Iohannis

Muzeul ASTRA a primit ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” din partea președintelui Klaus Iohannis.

„Președintele României, dorind a răsplăti meritele Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, în semn de apreciere pentru devotamentul și dăruirea generațiilor de specialiști care au asigurat excelenta funcționare a unei instituții culturale de prim rang a municipiului Sibiu, impunând-o în elita europeană a muzeelor și demonstrând bogăția și perenitatea tradițiilor populare ale țării noastre, conferă ordinul «Meritul Cultural» în grad de «Cavaler», categoria E – Patrimoniul Cultural Național.”

Distincția a fost înmânată conducerii muzeului, în această după-amiază, în cadrul unei scurte ceremonii desfășurată pe scena Târgului de țară din Dumbrava Sibiului.

„Muzeul ASTRA este emblematic pentru Sibiu, este emblematic pentru România, este emblematic pentru sufletul oricărui om care poartă cu sine mândria de a fi român, mândria de a expune tradiția și de a o aduce mai aproape de Europa. Este un exemplu despre cum ar trebui să acționeze orice instituție de cultură sau orice om care are o idee de a pune în valoare tot ce este frumos”, a apreciat Raluca Turcan. Ordinul „Meritul Cultural” recompensează „o întreagă echipă de istorici, etnografi, muzeografi, oameni care au clădit fiecare centimetru şi fiecare simbol din această instituţie atât de frumoasă”, a adăugat Turcan.

Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, este de părere că trăim vremuri în care cultura are nevoie de astfel de momente, în care atenția să fie concentrată pe puterea exemplului. „Muzeul ASTRA a pornit pe această cale a faptelor și a proiectelor sustenabile, iar în ultimii ani rezultatele s-au reliefat prin numărul mare de vizitatori, dar și prin impactul pe care instituția l-a generat în țară și în străinătate. Am participat la cele mai importante târguri de restaurare și conservare, dar și de turism, feedback-ul fiind de fiecare dată unul constructiv. Sibiul a obişnuit a fi oraşul, judeţul exemplelor de bună practică. Invit pe toţi cei România în momentul de faţă ca acest exemplu să-l importe la ei în zonă, pentru că doar astfel ţara se poate dezvolta organic, sustenabil şi poate ajunge mult mai repede acolo unde este locul, în locurile de frunte în minunata comunitate europeană”, a precizat acesta.

Muzeul ASTRA este cea de-a paisprezecea instituţie de cultură din România decorată cu „Meritul Cultural”.

Printre distincțiile primite de instituția sibiană în ultimii ani se numără „Meritul Cultural” în rang de „Mare Ofiţer” pentru activitatea susţinută în domeniul protejării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural naţional pe plan internaţional prin organizarea de expoziţii şi târguri (2006), Premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic „Dumbrava Sibiului” (2006), Premiul „Luigi Micheletti” (2019) – echivalentul Oscarului în domeniul muzeal și un calificativ de 3 stele în Ghidul Michelin.

Lasă un răspuns