Au înflorit arborii-lalea de la Avrig

Cei mai longevivi tulipani din Transilvania au înflorit din nou în grădina palatului de la Avrig.

Apărute timid printre frunzele în formă de liră, florile asemănătoare lalelelor, galbene și delicate asemeni unor rochii de bal, amintesc de eleganța de altădată a acestei reședințe din epoca barocă.

Pasionat de grădinărit și botanică, baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, a reușit să obțină câteva exemplare din acest arbore exotic tocmai din America de Nord, datorită relațiilor de care se bucura la curtea vieneză. Cei cinci tulipani care se păstrează și astăzi în grădina fostei reședințe de vară a lui Brukenthal au o vechime de aproape trei secole, potrivit specialiștilor, sunt înalți de peste 30 de metri și au trunchiurile atât de groase, încât este nevoie de 4-5 bărbați să le poată cuprindă cu brațele.

“În această perioadă a anului, arborele-lalea înfloreşte, oferind un tablou de o frumuseţe aparte. După opinia unor specialişti, copacul are o vârstă de aproximativ 250 de ani, dar, în ciuda acestui fapt, mai are încă puterea şi vigoarea de a bucura privirile şi sufletele celor ce preferă să facă o plimbare în mijlocul naturii, pe aleile parcului avrigean, «lalelele» gălbui strălucind, asemeni unor pietre preţioase, pe fondul de un verde crud asigurat de frunzişul acestuia”, spun reprezentanții Palatului Brukenthal Avrig.

În țara noastră se găsesc foarte puține exemplare de Liriodendron tulipiferum. În afară de cei din grădinile botanice, se mai cunosc câțiva asemenea arbori la castelul Poganny din județul Hunedoara, în parcul vilei Brătienilor de la Florica, județul Argeș, sau pe DN 66A, în apropiere de Târgu Jiu.

Lasă un răspuns