Plante medicinale utile în tratamentul adjuvant al diabetului zaharat

Afinul (Vaccinium myrtillus), de la care se utilizează în fitoterapie fructele și frunzele, este principala plantă medicinală folosită în tratamentul diabetului.

Ladislau Rosenberg

Fructele de afin nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al diabeticilor, ele putând fi consumate sub formă proaspătă sau refrigerate. Bolnavii de diabet pot folosi și frunzele de afin, care conțin mirtilină, supranumită „insulină vegetală”, sub formă de infuzii, sau diverse preparate farmaceutice obținute din acest drog vegetal, cum sunt tinctura, extractele, precum și unele forme farmaceutice solide (tablete, capsule, granule ș.a.).

Plante medicinale folosite în tratamentul adjuvant al diabetului zaharat sunt: frunzele de nuc (Juglansregia folium), frunzele de anghinare (Cynarae folium), rădăcina de brusture (Artiumlappa radix), rădăcina de cicoare (Cichorium radix), frunzele de salvie (Salviae folium), fructele şi frunzele de afin (Vaccinium myrtillus fructus et folium), rădăcina şi frunzele de păpădie (Taraxacum radix et folium) ş.a. Aceste plante se pot folosi singure, sub formă de ceaiuri simple sau compuse, în care principiile active ale diverselor droguri vegetale exercită un efect sinergic de potenţare, care, pe lângă efectul hipoglicemiant, se adaugă şi altor efecte benefice: diuretic, saluretic, hipolipemiant, anticolesterolemiant, uricozuric, depurativ ş.a.

Lasă un răspuns