Elisabeth Rosenauer, o inimă care bate de nouă decenii pentru Transilvania!

Doamna Elisabeth Rosenauer, o istorie vie a minorității germane din Sibiu, împlinește astăzi venerabila vârstă de 90 de ani.

Elisabeth Rosenauer, născută Fleischer, pe 26 mai 1930, provine dintr-o cunoscută familie de landleri din satul Neppendorf, astăzi cartierul Turnișor al Sibiului. A lucrat o viață întreagă în turism și a rămas apropiată acestui domeniu, fiind curator al colecției muzeale de bunuri săsești din Transilvania, de la Palatul Brukenthal din Avrig, și colaborator de nădejde al Muzeului ASTRA din Sibiu de mai bine de un deceniu.

Prin munca sa, promovează și susține moștenirea culturală a sașilor și a landlerilor din zona Sibiului, încredințată că Transilvania va fi “patria dulce” și pentru generațiile viitoare. “Inima lor tot aici a rămas… și va rămâne tot timpul. Sunt sută la sută convinsă, pentru că în toată lumea s-a întâmplat treaba asta că, dacă au plecat undeva, atunci a doua sau a treia generație încearcă să-și caute rădăcinile. Asta se va întâmpla și cu sașii care au plecat din România”, spunea sibianca, într-un interviu pentru Strada Cetății acum un an.

De la Frau Rosenauer am aflat, pentru cititorii noștri, cum se pregătește minunata turtă dulce săsească (Lebkuchen) sau vuțânele (Wuzerl) și multe alte povești cu gust pentru care încă o dată merită să îi mulțumim!

“De-a lungul anilor, Frau Rosenauer, așa cum o numesc colegele din cadrul Departamentului de Etnografie Săsească ‘Emil Sigerus’, le-a fost mereu alături, susținându-le în toate evenimentele organizate – expoziții, ateliere de broderie, ateliere culinare, seri culturale – care fac referire la cultura sașilor și landlerilor. Menționăm aici doar câteva dintre activitățile la care doamna Rosenauer, îmbrăcată în frumosul costum săsesc de sărbătoare, ne-a onorat cu prezența, având mereu un discurs ferm în ceea ce privește conviețuirea celor două etnii în zona Sibiului: ‘Spaţiul de locuit’, ‘Satul transilvănean’ (2010), ‘Costumul săsesc de sărbătoare. Podoabe – eleganță și simplitate’ (2011), ‘Landleri printre sași’ (2014). Bazarul de Paște organizat în anul 2019, în cadrul gospodăriei de viticultori sași din Șeica Mică a Muzeului în aer liber, sau atelierele gastronomice demonstrative organizate în cadrul festivalului ASTRA Multicultural din anii 2018 – 2019, sunt doar câteva din evenimentele la care Frau Rosenauer ne-a onorat cu prezența. Echipa Muzeului ASTRA o felicită, dorindu-i sănătate și multe împliniri!”, transmite conducerea Muzeului ASTRA.

Elisabeth Rosenauer / foto: Muzeul ASTRA

One Comment

Lasă un răspuns