Efectele benefice ale plantelor condimentare

Datorită principiilor active cu efect antibacterian și antifungic din compoziția lor, plantele condimentare permit o mai bună conservare a alimentelor, ceea ce, de-a lungul timpului, a jucat un rol important în prevenirea unor infecții gastrointestinale.

Ladislau Rosenberg

Dar și în zilele noastre, chiar și în majoritatea țărilor civilizate, cu un grad înalt de igienă alimentară, condimentele, datorită efectului lor antiseptic, reușesc să anihileze bacteriile patogene din tubul digestiv, contribuind astfel la o bună sănătate și la un sistem imunitar puternic.

Pe lângă efectul antiseptic, datorat în principal uleiurilor esențiale din compoziția plantelor condimentare, distingem și un bun efect carminativ, care favorizează eliminarea gazelor intestinale. Nu trebuie neglijat nici efectul de stimulare al poftei de mâncare, care este important mai ales la persoanele care suferă de anorexie. Responsabile pentru acest efect terapeutic sunt, alături de uleiurile volatile, și substanțele amare existente în condimente. Multe condimente au un efect stimulant asupra secrețiilor gastrointestinale (salivă, suc gastric, suc intestinal, bilă), contribuind astfel la o digestie sănătoasă și la o asimilare corespunzătoare a hranei. Doresc să remarc în special efectul coleretic-colagog al unor plante condimentare (rozmarin, mentă, salvie, cimbru, oregano ș.a), care duce la creșterea secreției de bilă de către ficat și la eliminarea ei de către colecist, favorizând astfel digerarea alimentelor mai grele, bogate în lipide.

Aceste condimente, incluse în alimentația zilnică, reprezintă un adevărat panaceu pentru prevenirea unor afecțiuni hepato-biliare și mai ales la persoanele care suferă de boala cunoscută în popor sub denumirea de “bilă leneșă”.

Lasă un răspuns