Cum putem folosi corect condimentele?

Cum putem folosi corect condimentele?

Utilizarea corectă a diverselor condimente este parte integrantă a artei culinare, care reflectă tradițiile și cultura unui popor sau a unei regiuni.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Prin utilizarea corectă în gastronomie se înțelege folosirea acelui sau acelor condimente care se asortează cel mai bine la un anumit preparat culinar, respectiv într-o cantitate optimă. Un rol important îl are calitatea diverselor condimente folosite, dar și cantitatea acestora. Prea mult sau prea puțin dintr-un condiment poate compromite un preparat culinar.

Același lucru este valabil și în cazul asocierii diverselor condimente, la care putem produce o potențare a gustului și mirosului acestora, cu efect pozitiv, sau dimpotrivă, negativ, asupra mâncării.

De aceea, se recomandă o mare atenție la alegerea condimentelor, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, dar și la asocierea lor în diverse preparate culinare.

Ce este mai indicat să folosim, plante condimentare proaspete sau uscate?

În marea majoritate a cazurilor, folosirea plantelor condimentare proaspete dă o savoare deosebită preparatelor culinare. Ierburile proaspete, cultivate în grădină sau în ghiveci asigură gust, miros și culoare inconfundabile, în comparație cu plantele condimentare uscate. Dar, în anumite perioade ale anului, când nu dispunem de condiment proaspete, putem folosi diversele plante uscate și mărunțite, însă efectul acestora este semnificativ diminuat față de plantele proaspete.

Nimic nu se compară cu niște frunze proaspete de busuioc în paste sau în supa de roșii, ori cu mărarul proaspăt tocat din salata de varză și cu pătrunjelul din ciorba de legume.

Răspunde