Oamenii faini de la Muzeul ASTRA ne aduc sarea și piperul în aceste zile când găsim cu greu motive să zâmbim.
După zece ediții de succes ale concursului de gulyas, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului s-au adunat atâtea rețete și povești, încât ne putem bucura de ele încă multă vreme de acum încolo. Dacă și voi iubiți cultura tradițională, dar și mâncarea gustoasă, căutați prin gospodărie un ceaun sau o oală de vreo 10 litri și să-i dăm drumul!
Povestea unui gulyas din autoizolare
“Pui două linguri de untură în recipient, lași 10 minute să se încingă, după care așezi frumos 500 grame de ceapă mărunțită atent. Ceapa se lasă la călit până când lucește la vedere. Nu te lași lăcrimat de ceapa lucioasă și te apuci să tai carnea de mânzat cu o precizie chirurgicală – cubulețe de 2×2 centimetri. Amesteci carnea proaspăt mărunțită cu ceapa tăiată mai devreme și lași să fiarbă până se călește. În tot acest timp, nu stăm pe WhatsApp sau Instagram, ci amestecăm atent. Urmărim cărnița să prindă puțin alb în textură și apoi turnăm apă fierbinte peste ea și… amestecăm! De câte ori punem apă, ne spun bucătarii, tre’ să punem și un vârf de lingură cu sare, după gust. Luăm un tocător din lemn și doi ardei kapia pe care îi tăiem tot mărunt-mărunt și evident că-i punem în oală. La fel procedăm și cu frații morcovi, urmați de pătrunjel. După o oră și jumătate, ajungem la etapa condimentată a rețetei – punem foi de dafin, chimen, boia. Apoi tăiem frumos cartofii, spălați foarte bine, și așteptăm să fiarbă, să clocotească. Lăsăm să fiarbă la foc de aragaz maxim două ore. Dacă stăm la casă și avem curte, merge și trei ore. În tot acest timp, mai putem gusta, în pauzele de Instagram și WhatsApp (acu’ e voie!). Bucătarii noștri, prieteni de nădejde ai Muzeului ASTRA, ne-au mărturisit că indiferent de locul unde se prepară gulyasul, mâncarea nu va avea gustul dorit fără (minim) un păhărel de pălincă…”
Încă un sfat: cumpărați ingredientele de la alimentara din cartier, fără a vă deplasa prea departe, și neapărat protejați-vă cu mască și mănuși la ieșirea din casă. S-auzim de bine!
Vă lăsăm să savurați din priviri preparatul câștigător al categoriei „Gulyas reinterpretat” la competiția culinară de Zilele Hungarikum 2019.